Bănci și Asigurări

Erste schimbă din nou preşedintele la BCR. Andreas Treichl, preşedintele Erste, acţionarul majoritar, trece de la un bancher de restructurare la unul de creştere

Erste schimbă din nou preşedintele la BCR. Andreas...

Autor: Cristian Hostiuc, Claudia Medrega

01.09.2015, 00:08 2889

Sergiu Manea, 43 de ani, preia de la Tomas Spurny conducerea celei mai mari bănci din România.

BCR a anunţat schimbarea preşedintelui executiv, Ser­giu Manea, vice­pre­şedin­tele pe corpora­te şi pieţe financiare, urmând să preia de la 1 octombrie locul lui To­mas Spurny, cel care în aprilie 2012 a fost adus personal de Andreas Treichl, pre­şedintele Erste, acţionarul majoritar al BCR, să restructureze cea mai mare ban­că locală care ajunsese să provoace dureri de cap la Viena, dar şi la BNR din cau­za structurii mari de costuri şi a creditelor neperformante acumulate în criză.

De această schimbare se vorbea de câteva luni, dar ea era aşteptată spre finalul anului, odată ce BCR ar fi reuşit să vândă al treilea pachet de credite neperformante, de 2,7/3 mld. euro.

Spurny, 49 de ani, un bancher ceh cu cetăţenie americană, specia­list în restructurare, a decis să plece înainte de această tranzacţie, lăsând în urmă câteva întrebări. În de­claraţia oficială el a spus că este „profund recunoscător în­tregii echipe a BCR, care a trecut printr-o perioadă foarte dificilă pe parcursul căreia am reuşit împreună să redresăm banca spre profitabilitate şi să construim bazele pentru un viitor de succes“.

Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, a spus că Tomas Spurny a asi­gurat conducerea băncii într-o perioadă crucială pentru BCR. „El a gestionat cu success unul dintre cele mai compexe procese de restructurare de pe piaţa bancară românească. BCR este pregă­tită pentru o nouă perioadă de creş­tere şi performanţe comerciale.“

Preluând o si­tuaţie dificilă la BCR, lăsată de britanicul Dominic Bruynse­els care a condus banca timp de patru ani (2008-2012), Spurny, având şcoala americană în spate (a lucrat câţiva ani pentru McKinsey, cea mai puternică firmă de consultanţă din lume), a redus costurile la BCR, în mandatul lui numărul de salariaţi şi numărul de sucursale reducându-se cu o trei­me, şi a accelerat com­plicatul proces de vânzări de credite neperformante care ajunseseră la o treime din totalitatea creditelor acordate şi ameninţau bilan­ţul băncii. În 2014 din cauza vânzării de credite neperformante de 1 mld. euro pentru doar 150 mil. euro, BCR a raportat cea mai mare pierdere din istoria sistemului bancar românesc, de 2,8 mld. lei (630 mil. euro). Această tăiere plus creşterea creditării pe partea de retail au permis revenirea pe profit în primul semestru al acestui an cu un câştig de peste 600 mil. lei (135 mil. euro).

De acum înainte, Sergiu Manea, 43 de ani, adus personal de Treichl în 2012 de la Viena la Bucureşti, este responsabil de creşterea băncii şi păstrarea poziţiei de lider de piaţă.

„În acest moment mă simt cu atât mai privilegiat şi mai stimulat de man­datul de a conduce banca într-un nou ciclu de dezvoltare, urmând unui progam de redresare derulat cu succes“, a menţionat Sergiu Manea în co­muni­catul oficial care a anunţat schim­barea de la vârful celei mai mari bănci ro­mâneşti şi principalul finanţator al eco­nomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO