Bănci și Asigurări

Erwin Bernhard, BCR Banca pentru Locuinţe: Dacă statul român va reduce prima pe care o plăteşte acum, sistemul de economisire-creditare va intra în colaps

Erwin Bernhard, vicepreşedinte (în curs de autorizare la BNR) al BCR Banca pentru Locuinţe: Statul român este mult mai ge­ne­ros decât statul austriac în acest sistem de economisire-creditare, plă­tind în acest moment o primă anuală de maximum 250 de euro pentru maximum 1.000 de euro eco­nomisiţi în fiecare an pentru o pe­rioadă maximă de cinci ani

Erwin Bernhard, vicepreşedinte (în curs de autorizare la BNR) al BCR Banca pentru Locuinţe: Statul român este mult mai ge­ne­ros decât statul austriac în acest sistem de economisire-creditare, plă­tind în acest moment o primă anuală de maximum 250 de euro pentru maximum 1.000 de euro eco­nomisiţi în fiecare an pentru o pe­rioadă maximă de cinci ani

Autor: Cristian Hostiuc

29.02.2016, 00:00 2374

Erwin Bernhard, vicepreşedinte (în curs de autorizare la BNR) al BCR Banca pentru Locuinţe, spune că dacă statul român va reduce prima pe care o plăteşte în prezent de 250 de euro la 1.000 de euro economisiţi în sistemul economisire-creditare, acest model va intra în colaps.

Nu ştiu care ar putea să fie nivelul optim, dar sunt sigur că dacă statul va reduce prima, sistemul de economi­si­re-creditare va dispărea, a menţionat el la Viena la o întâlnire cu ziariştii.

Statul român este mult mai ge­ne­ros decât statul austriac în acest sistem de economisire-creditare (Bauspar), plă­tind în acest moment o primă anuală de maximum 250 de euro pentru maximum 1.000 de euro eco­nomisiţi în fiecare an pentru o pe­rioadă maximă de cinci ani.

În Austria, prima este de 18 euro pentru 1.200 de euro eco­nomisiţi. Prima a fost mai ma­re în Austria, a menţionat Bernhard.

În Austria, la o populaţie de 8,5 mi­lioane de locuitori sunt 4,9 milioane de persoane în acest sistem, cu eco­nomii de 20,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de penetrare de 59%. În România, rata de penetrare este de numai 5%.

În Austria, rata de economisire este de 6,7% din ceea ce câştigă o persoană, în scădere faţă de 2010, când era 9,3%. Sistemul a pornit acum 100 de ani în Austria ca o iniţiativă privată pentru ca o persoană să-şi ia o casă din banii strânşi de mai multe persoane. A fost nevoie de ajutorul statului (prima pe care o plăteşte celor care econo­misesc) după 1940 pentru ca sistemul să crească.

În România sistemul a pornit după anul 2000 la iniţiativa grupurilor austriece, dar nu a câştigat teren, având în vedere că iniţial dobânzile practicate la economii erau mult mai mici decât cele ale băncilor comerciale.

Scăderea inflaţiei a dus la scăderea dobânzilor în lei, ceea ce a făcut ca în ultimii cinci ani sistemul să fie super-rentabil având în vedere că la 1.000 de euro depuşi statul îţi plăteşte 250 de euro.

În ultimul an însă Curtea de Conturi a declanşat mai multe con­troale la cele două bănci – BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe – pentru a vedea dacă scopul acestui sistem este cel propus iniţial, respectiv banii eco­nomisiţi să fie folosiţi pentru achiziţia, construirea sau renovarea unei locuinţe.

Între cele două bănci şi Curtea de Conturi există un diferend în privinţa modului de interpretare a legii.

Cele două bănci susţin că legea nu face o referire strică la vârsta în care poţi intra în acest sistem (au conturi de economii şi bebeluşii sau vârstnicii), şi mai mult decât atât banii pot fi folosiţi după terminarea perioadei de cinci ani pen­tru orice nevoi, nu neapărat pentru pro­bleme locative.

În cazul Cehiei, spre exemplu, pri­ma de la stat pentru sistemul Bauspar este de 10%.

În România, acest sistem este folosit mai mult ca un plasament bancar decât pentru luarea unui credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO