Bănci și Asigurări

Eşec al sistemului de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor: doar 9.300 de tranzacţii într-un an

Eşec al sistemului de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor: doar 9.300 de tranzacţii într-un an

Cătălin Creţu, directorul pentru România al Visa Europe: Românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu cardul şi nu vor accepta uşor o schimbare în acest sens. Probabilitatea plăţii taxelor cu cardul la POS sau la comercianţi este semnificativ afectată de existenţa unui comision.

Autor: Ciprian Valentin Botea

13.03.2012, 00:04 1366

Sistemul naţional de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor prin portalul ghişeul.ro a început cu un eşec, după un an de funcţionare fiind înregistrate numai 9.300 de plăţi cu o valoare cumulată de 1,7 milioane de lei (circa 400.000 de euro), potrivit datelor Ministerului Comunicaţiilor.

Numărul primăriilor care acceptă plata online a taxelor şi impozitelor este în prezent de 60, ceea ce reprezintă mai puţin de 2% din localităţile din România. Procesul greoi de implementare a sistemului, dar şi comisioanele percepute de bănci reprezintă principalele obstacole, spun jucătorii din piaţă.

"Cadrul legislativ este prea complicat, iar principala problemă în implementarea sistemului este dependenţa de o hotărâre a consiliului local. Aceste hotărâri sunt amânate de la o lună la alta pentru că autorităţile locale se uită foarte atent la comisioanele bancare, pe care le văd ca pe o cheltuială suplimentară", afirmă Ciprian Ghişe, directorul general al Indeco Soft, companie care furnizează soluţii software pentru administraţia locală.

Valoarea maximă a comisionului bancar este de 2% din suma plătită, dar nu mai mult de 30 de lei. Comisionul poate fi suportat de autorităţile locale sau poate fi transferat plătitorului, în funcţie de politica fiecărei primării. Există şi varianta în care comisionul este împărţit între primărie şi contribuabil.

Comisionul este un impediment şi pentru contribuabili, care sunt obişnuiţi ca la plata cu cardul să nu suporte niciun cost suplimentar. Spre exemplu, un studiu comandat de organizaţia de plată Visa arată o scădere semnificativă a numărului celor care şi-ar plăti taxele online în varianta în care ar trebui să plătească şi un comision.

"Sperăm că numărul primăriilor care acceptă plata taxelor cu cardul, fără comision, va creşte pentru că românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu cardul şi nu vor accepta uşor o schimbare în acest sens. Probabilitatea plăţii taxelor cu cardul la POS sau la comercianţi este semnificativ afectată de existenţa unui comision", a declarat Cătălin Creţu, directorul pentru România al Visa Europe.

Aproape jumătate dintre repondenţi au declarat că şi-ar plăti taxele şi impozitele online dacă nu ar trebui să achite şi un comision, ponderea acestora coborând la 17% în cazul existenţei unui comision.

Sistemul de plată online a taxelor poate fi utilizat prin logarea cu un user şi o parolă primite de la administraţia locală, situaţie în care utilizatorul va avea acces la lista taxelor, impozitelor şi amenzilor pe care le are de plătit. O altă problemă a fost distribuirea către fiecare contribuabil a userului şi parolei, în cele mai multe cazuri autorităţile aşteptând ca oamenii să vină la sediul primăriei pentru a intra în posesia userului şi a parolei.

Unele primării au decis însă să trimită cetăţenilor informaţiile respective sau chiar să permită plata taxelor şi impozitelor fără user şi parolă, doar pe baza deciziei de impunere. Sistemul obligă utilizatorul să facă plăţi într-o anumită ordine: de exemplu o amendă va fi plătită înaintea impozitului pe casă.

Un succes mai mare în rândul contribuabililor l-a avut plata cu cardul la POS-urile instalate la administraţiile locale de către bănci. Asftel, volumul plăţilor cu cardul s-a dublat anul trecut şi a ajuns la 73 milioane de lei, potrivit datelor Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO