Bănci și Asigurări

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobânzii nu bruschează economia

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Majorarea ra­tei dobânzii nu înseamnă în si­ne că se va majora rata Robor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Majorarea ra­tei dobânzii nu înseamnă în si­ne că se va majora rata Robor

Autor: Claudia Medrega

09.01.2018, 00:08 5286
♦ Guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut ieri că majorarea dobânzii nu bruschează economia l Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%.

Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Consiliul de administraţie al BNR a decis ieri în prima şedinţă de politică monetară din 2018 să reia ciclul de majorare a dobânzii-cheie, rata urcând de la 1,75% până la 2%. BNR majora dinaugust 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

„Mişcarea de astăzi nu a bruscat eco­no­mia. Noi ne aşteptăm să calmeze, să atenueze anti­cipaţiile inflaţioniste ca fiind o măsură co­rectă, bună, luată la timp, şi care nu riscă să îngre­uneze povara creditelor către public - populaţie sau întreprinderi. Un tratament, chiar dacă este uşor preventiv, cum este în cazul nostru, este mai bun decât a acţiona când anticipaţiile se dezancorează. Dacă nu acţionezi din timp, atunci se dezancorează, iar a le ancora din nou devine mult mai greu“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 3,23%, de la 1,77% în septem­brie, iar eva­luările BNR relevă „perspectiva conti­nuă­rii creş­terii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare“.

Guvernatorul susţine că nu există „un des­fă­şurător“ privind evoluţia inflaţiei, dar acum sunt „incertitudini supli­mentare faţă de cele din decembrie“, incerti­tu­dini care ar putea să se clarifice până în februarie, când boardul BNR are o nouă şedinţă de politică monetară.

În opinia lui Isărescu, ma­jo­ra­rea dobânzii-cheie nu va atrage creş­terea Robor şi, implicit, creş­terea ratelor românilor la cre­di­tele în lei. „Această majorare a ra­tei dobânzii nu înseam­nă în si­ne că se va majora ra­ta Robor, cea pe baza că­reia se calculează do­bânda la creditele în lei acor­date popu­laţiei. S-ar putea ca efec­tul în piaţă să fie uşor deo­sebit. Noi nu vedem miş­cări ample ale dobân­zi­lor, sub nicio formă. Datoria mea e să transmit acest lucru“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO