Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR: „Vremea dobânzilor mici se termină. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari”

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate...

Autor: Roana Rotaru

30.09.2017, 10:54 1667

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR spune că vreme dobânzilor mici a apus, explicând că dobânzile nu au cum să rămână la acelaşi nivel dacă creşte inflaţia. Această declaraţie vin în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte şi 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informaţiilor BNR.

„Discuţia despre ROBOR este cu totul disproporţionată. Vorbim de o creştere de la 50 de pucte faţă de bază. Inflaţia a crescut cu mult mai mult de atât. Cât timp inflaţia a fost negativă vorbim de un lucru, în clipa în care inflaţia devin pozitivă, nu mai putem vorbi de dobânzi mici. Nu poate fi dobânda mică în momentul în care inflaţia e mare. Cine plăteşte? Vreme dobânzilor mici se termină. SUA a mărit dobânda de 2-3 ori. Nu poate să dureze la nesfârşit. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari. Vor creşte şi dobânzile la depozit”, a spus reprezentantul BNR.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Suceviţa, că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, invocând că reprezentanţii BNR „au fost puţin plecaţi de acasă”. 

Întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia premierului, Eugen Rădulescu a răspuns: „Pai, sunt plecat de acasă (prezent la evenimentul Şcoala de vară- sistemul bancar şi bazele unui mediu competiţional sănătos, organizat în Sinia-Cumpătu). Nu comentez declaraţii politice”.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO