Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu este noul şef al Direcţiei stabilitate financiară din BNR

Eugen Rădulescu a condus la începutul anilor 2000 Banca Agricolă şi apoi CEC

Eugen Rădulescu a condus la începutul anilor 2000 Banca Agricolă şi apoi CEC

Autor: Adelina Mihai

22.07.2015, 00:05 2586
Eugen Rădulescu, 56 de ani, un bancher cu 25 de ani de experienţă în poziţii de conducere în sistemul bancar, a fost numit în funcţia de director al Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. El îl înlocuieşte pe Ion Drăgulin, care s-a pensionat.

Absolvent al Facultăţii de Finanţe Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice (1982) şi al unui doctorat în economie (1998), Rădulescu a fost director al Direcţiei de politici monetare din cadrul BNR în perioada 1990-1996.

Ulterior, în perioada 1996-1998 a fost consilier al directorului executiv al Fondului Monetar Internaţional, iar în 1998 a revenit în BNR ca şef al Direcţiei de politici financiare.

Apoi, timp de patru ani (1999-2002) a fost preşedinte al Băncii Agricole, pe care a restructurat-o pentru a o pregăti de privatizare, astfel că banca a fost preluată de austriecii de la Raiffeisen. El a colaborat în paralel şi cu FMI, cu care a desfăşurat activităţi de asistenţă tehnică în state din Africa şi Asia.

În 2003, a revenit la BNR în funcţia de consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, iar doi ani mai târziu a fost numit preşedinte al băncii de stat CEC Bank, pentru a o restructura în vederea privatizării. Până la urmă, CEC nu a mai fost privatizată.

Din 2008, a revenit la BNR ca director al Direcţiei de audit, iar în aceas­tă lună a fost numit în funcţia de director al Direcţiei de stabilitate financiară, zonă coordonată de viceguvernatorul Liviu Voinea.

Ca director adjunct al Direcţiei de stabilitate financiară a fost numit Florian Neagu, care anterior a fost şef serviciu în BNR.

Direcţia de stabilitate financiară se ocupă, printre altele, cu contracararea şocurilor sistemice, alocarea eficientă a resurselor financiare în economie şi identificarea şi gestionarea eficientă a resurselor. Această direcţie se ocupă şi de testele de stres din bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO