Bănci și Asigurări

Eugen Şerban, ANAF: Mulţi au declarat că au găsit banii în curte, cu ocazia unor săpături

Eugen Şerban, ANAF: Mulţi au declarat că au găsit...

Autor: Mona Scarisoreanu

09.05.2017, 10:59 5756

"În perioada 2016-aprilie 2017 am încheiat 56 de verificări, atât ale situaţiei fiscale personale cât şi inspectii fiscale parţiale, în urma cărora am constatat venituri nedeclarate de circa 119,5 milioane de lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit suplimentar de 19,1 milioane şi penalităţi şi dobânzi de 7,7 milioane de lei. Am încasat efectiv 4,2 milioane de lei. Se află în curs 245 verificări ale situaţiei fiscale personale şi 41 verificâri prealabile, cele mai multe dintre ele urmând să le finalizăm în acest an", a declarat marţi Eugen Şerban, directorul Direcţiei de Verificări Fiscale la conferinţa de specialitate organizată de PwC România.

Acesta a spus că diferenţele constate de ANAF provin, în principal, din creditări de societăţi şi achiziţii de imobile, acestea făcându-se cu numerar.

Mulţi au declarat că au luat împrumuturi de la persoane fizice, fără a se putea dovedi în vreun fel un transfer bănesc. Erau pur şi simplu nişte binefăcători care le-au pus banii în mână fără pretenţii de a-i rambursa. O altă justificare a fost ca banii îi au din economii anterioare, fără să probeze acest lucru. Iar, unii au spus că pur şi simplu au găsit bani în casă sau în curte, cu ocazia unor săpături", a completat Eugen Şerban.

Iniţial, ANAF s-a concentrat pe un grup de circa 400 de persoane fizice, pentru care a alocat 120 de inspectori fiscali.

“Vom selecta primii 100 cu cele mai mari averi din circa cele 300 de persoane. Când vorbim despre persoane cu averi de peste 25 de milioane de euro sunt oameni de afaceri, care nu au venituri din activităţi nedeclarate”, a adăugat Şerban.

Acesta a arătat că atunci când se estimează veniturile inspectorii analizează utilizarea de fonduri. “Veniturile estimate sunt pe baza cheltuielilor, adică de exemplu creditarea societăţilor. Avem informaţiile privind achiziţiile de proprietăţi imobiliare, dar şi alte informaţii la care avem acces de la alte instituţii ale statului, cum ar fi date din conturi bancare, înmatriculări de maşini, infornmaţii notariale -moştenirile). Acest informaţii le prelucrăm. Atunci când contribuabilul face dovada surselor de creditare procedura se închide. O mare parte din activitata noastră este curăţarea bazelor de date, structurarea informaţiilor. Se fac mici programe de sortare a datelor din tabele. O activitate mai greoaie este legată de estimarea valorii autorurismelor înmatriculate”, a precizat reprezentantul ANAF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO