Bănci și Asigurări

Euro coboară la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei

Euro coboară la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei
14.03.2011, 23:55 56

BNR a calculat un curs de 4,1843 lei pentru un euro, cu 2,05bani sau 0,49% sub nivelul precedent, stabilind astfel un nou minimal ultimelor nouă luni.

În paralel, dolarul apierdut 6,09 bani sau 1,99%, coborând la 2,9947 lei, cel mai micnivel înregistrat din martie anul trecut. Întărirea leului faţă dedolar are impact direct asupra preţului carburanţilor, încondiţiile în care cotaţiile la petrol sunt exprimate faţă dedolar.

Întărirea leului esteo veste bună pentru că ar trebui să contribuie la atenuarea şoculuiscumpirii petrolului şi alimentelor pe plan internaţional - undecotaţiile aproape s-au dublat faţă de vara trecută. Presiunile seresimt deja şi pe plan intern, inflaţia urcând în februarie la 7,6%pe an, în special din cauza scumpirii alimentelor.

Un leu mai puternic ledă însă bătăi de cap exportatorilor, care ar trebui să măreascăpeţurile calculate în valută, ceea ce le-ar afecta însăcompetitivitatea. Exporturile au fost singurul motor care a traspentru revenirea economiei în 2010 şi sunt văzute în continuare caunul dintre ingredientele esenţiale pentru ieşirea dinrecesiune.

La fel ca înepisoadele precedente de apreciere, scăderea cotaţiilor leu/euro aavut loc pe fondul unor volume foarte mici de tranzacţionare, iardealerii nu reuşesc să hotărască dacă mişcarea a fost imprimată deo nouă intervenţie discretă a băncii centrale sau exclusiv defluxurile financiare private.

În şedinţa detranzacţionare de vineri leul înregistrase o depreciere abruptă,cotaţiile urcând spre 4,21 lei/euro, pe fondul unui nou val deaversiune faţă de risc provocat de catastrofa din Japonia. Spresfârşitul zilei cotaţiile au coborât însă spre 4,19 lei, pe fondulunor vânzări mai mari de valută.

"Vineri a fost unordin mare de vânzare, probabil din partea unui exportator. Iericotaţiile au fluctuat foarte puţin, între 4,1820 şi 4,1855 leipentru un euro. Sunt optimist pe leu de mult timp, iar acum este şiinteresul BNR să îl împingă în jos, pentru că ajută la inflaţie.Poza globală s-a schimbat însă cu dezastrul din Japonia şiturbulenţele din Africa de Nord, iar un curs apreciat ajută lainflaţie şi doar atât. Poate că euro nu ar trebui să coboare prearepede la 4 lei", spune dealerul unei bănci.

În ultima săptămânănume grele din industria financiară globală, de la JP Morgan laRoyal Bank of Scotland sau Société Générale, au publicat rapoartefavorabile leului, majoritatea analiştilor aşteptând o reveniregraduală a economiei şi o întărire a leului. Cea mai optimisăprognoză a venit de la americanii de la

JP Morgan, care vădeuro coborând la 4 lei până la sfârşitul anului.

Scăderea amplă adolarului de ieri a fost determinată în principal de evoluţiamonedei americane pe pieţele internaţionale, unde a pierdut terenîn faţa euro. BNR calculează cursul leului faţă de dolar indirect,pe baza cotaţiilor leu/euro de la Bucureşti şi a cotaţiiloreuro/dolar de pe pieţele internaţionale.

Ieri, dolarul s-adepreciat faţă de euro, iar leul a câştigat teren în faţa monedeiunice, acumulând astfel o creştere importantă în faţadolarului.

Pe pieţeleinternaţionale euro a urcat ieri peste pragul de 1,39 dolari, de la1,38 dolari la sfârşitul săptămânii trecute. Tendinţa de întărire aeuro faţă de dolar este alimentată de aşteptările că Banca CentralăEuropeană va majora dobânda-cheie la euro încă de anul acesta, întimp ce Fed (Banca Centrală a SUA) va răspunde cu întârziere laacumularea presiunilor inflaţioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO