Bănci și Asigurări

Euro este vazut in mod surprinzator la 4 lei de marile banci

Euro este vazut in mod surprinzator la 4 lei de marile banci
10.01.2010, 23:03 36

Euro va continua sa se ieftineasca pe piata de la Bucuresti,cursul putand cobori chiar sub pragul de 4 lei/euro dupa cum aratacele mai recente estimari ale bancilor. Motivul acestei inversaride prognoza nu este insa foarte consistent: schimbareasentimentului investitorilor fata de pietele ermergente, intre caresi Romania.

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, vede euro coborand la4 lei, in conditiile in care jucatorii internationali au ladispozitie fonduri ieftine, pentru care cauta plasamenteprofitabile, si le recomanda investitorilor sa se imprumute in eurosi sa cumpere lei, fara sa indice insa un orizont clar de timpprivind intarirea leului. Si Erste Group, actionarul majoritar alBCR, vede euro la 4 lei in iunie, respectiv la 4,10 lei indecembrie. Desi dobanzile au coborat de la 10% la 7% in doar catevazile pe piata interbancara de la Bucuresti, dupa ce BNR a redusdobanda-cheie de la 8% la 7,5%, leul a castigat teren, iar tendintade intarire continua.

BNR a calculat vineri un curs de 4,1679 lei pentru un euro, cu0,42 bani sub nivelul din ziua precedenta. Comparativ cu nivelul dela sfarsitul anului trecut, leul marcheaza un castig in fata eurode peste 1,5%.

"Anul 2010 a inceput bine pentru monedele din Europa, OrientulMijlociu si Asia. La prima vedere, factorii par sa fie aceiasi careau declansat revenirea acestor monede si dupa primul trimestru din2009: noi intrari de capital pentru investitii in obligatiuni siactiuni, o imbunatatire a apetitului pentru risc si o usoaraslabire a dolarului", spune Arend Kapteyn, economist-sef in cadrulechipei de analiza pentru piete globale a Deutsche Bank.

Scaderea cursului ar fi o veste buna pentru toti cei care au deplatit rate la credite in valuta, mai ales ca tot mai multisalariati se confrunta cu scaderi ale veniturilor sau chiar cuperspectiva de a-si pierde locul de munca. Si importatorii ar aveade castigat, pentru ca ar putea astfel sa reduca preturile, intr-operioada in care cererea este foarte slaba. Aceasta ar ajuta si BNRin lupta cu inflatia, lasand loc pentru noi reduceri aledobanzii-cheie, care ar conduce mai departe la ieftinireacreditelor in lei.

Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, vede, deasemenea, cursul la 4,00 lei pentru un euro in iunie, noua prognozafiind imbunatatita cu 20 de bani fata de precedenta. De asemenea,pentru sfarsitul de an anticipeaza un euro de 4,10 lei, fata de4,20 lei/euro anterior.

"Avand in vedere determinarea BNR de a modera eventuale miscaribruste ale cursului, nivelul foarte confortabil al rezervelorvalutare (28,3 mld. euro) ar trebui sa descurajeze orice atacspeculativ impotriva leului. Dupa scaderea abrupta din 2009,deficitul de cont curent va ramane in mare la acelasi nivel ca anultrecut, in timp de investitiile straine directe vor finanta peste80% din dezechilibrul extern. Toate acestea pledeaza pentru un leustabil sau chiar ceva mai tare fata de 2009 in lunile urmatoare",afirma Eugen Sinca, analist al BCR.

Monedele din regiune sunt atractive pentru ca ofera incarandamente mari. Spre exemplu, titlurile de stat romanesti oferarandamente de 9,5% pe an, iar bancile locale platesc in continuaredobanzi chiar si de 10% pentru depozitele atrase. Euribor(indicatorul pietei interbancare din zona euro pentru sumeleimprumutate) a coborat in prezent la 0,7% pe an, pentru maturitateade trei luni. "Cat de mult se va prelungi acest elan de apreciere amonedelor din regiune este insa o cu totul alta discutie",avertizeaza Kapteyn.

O mare banca locala estimeaza ca euro ar putea cobori in lunileurmatoare chiar sub pragul de 4 lei. "Intotdeauna va fi nevoie depiete emergente pe care banii sa poata fi plasati la randamente maimari. Dobanzile mari la titlurile de stat atrag investitorii, maiales acum ca situatia politica s-a linistit, iar fundamentelemacroeconomice sunt comparabile cu cele ale Ungariei", comenteazaun bancher.

Cotatiile CDS-urilor - care masoara costul riscului de neplatapentru Romania - au continuat sa scada pana la 239 de puncte debaza, in timp ce in cazul Ungariei se situeaza la 220 depuncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO