Bănci și Asigurări

Euro se îndreaptă spre paritate cu lira sterlină

Euro se îndreaptă spre paritate cu lira sterlină

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2017, 00:00 1678

În vara anului 2014, Fondul Monetar Internaţional avertiza că lira sterlină este supraevaluată. Şefii companiilor britanice au văzut în aceasta o oportunitate să se plângă: rezultatele financiare ale afacerilor lor erau erodate de impactul cursului schimb. Şi-ar fi dorit o liră mai slabă. Trei ani mai târziu, au primit ce şi-au dorit, scrie Financial Times.

Britanicii au votat pentru Brexit, relieful politic s-a schimbat drastic, iar lira şi-a pierdut un sfert din valoare în raport cu dolarul. Iar comparaţia cu euro captivează pieţele. În contextul în care nimeni, fie că este vorba de investitori şi oameni de afaceri, fie că este vorba de politicieni, nu poate fi sigur de condiţiile divorţului Marii Britanii de UE, moneda unică europeană creşte. Lira s-a depreciat cu 6% faţă de euro de la înce­pu­tul anului. De obicei, în perioada de vară pariurile con­tra lirei şi în favoarea euro sunt puţine, acum activitatea este intensă.

Doar în iulie lira s-a depreciat cu 2%. Vineri, euro a urcat la peste 91 de pence, nivel văzut pentru scurt timp în luna octombrie a anului trecut şi în criza financiară.  „Te face să stai jos şi să calculezi.

Rea­litatea este că lira chiar slăbeşte“, spune Simon Derrick, analist la BNY Mellon. „În ultimii ani, când te-ai fi aşteptat la volatilitate, lira sterlină a fost destul de liniştită.“ Slăbiciunea lirei reflectă, printre altele, incertitudinile legate de când Banca Angliei va începe să ridice dobânzile şi să normalizeze politica monetară. 

Pentru a lua o astfel de decizie, Banca Angliei aşteaptă să vadă cum va afecta Brexitul economia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO