Europa sare în aer: Banca Centrală a redus dobânda şi mai mult şi va injecta şi mai multă lichiditate în piaţă pentru ca economia bolnavă să-şi revină

10 mar 2016 Ziarul Financiar

Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda de politică monetară de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie, şi dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%, sfidând astfel lamentările marilor bănci europene. Acestea au avertizat că dacă BCE merge şi mai departe cu politica dobânzilor negative, profitabilitatea lor şi rolul lor de motoare de stimulare economică vor avea de suferit.În urma deciziei băncii centrale, euro a luat-o abrupt în jos.

Într-o altă manevră impresionantă, BCE a majorat programul de achiziţii de active cu 20 de miliarde de euro pe lună, la 80 de miliarde de euro pe lună. Aceasta înseamnă că va cumpăra mai multe obligaţiuni cu bani special printaţi în încercarea de a ridica inflaţia peste zero, scrie The Guardian.

​Euro pierde teren în faţa leului şi se depreciează masiv şi în faţa dolarului american după decizia BCE. Moneda europeană scade de la 1,1 dolari la 1,08 dolari

Cursul de schimb leu-dolar a făcut un salt spetaculos la 4,11 lei pe interbancar după deciziile luate astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE). Aprecierea dolarului american a fost dată de faptul că euro pierde teren în faţa monedei americane pe fondul măsurilor de relaxare monetară anunţate de BCE. Astăzi, referinţa anunţată de Banca Naţională a României pentru un dolar a fost de 4,06 lei.

Pe interbancar, euro pierde teren şi în faţa monedei româneşti. La o jumătate de oră după decizia BCE, euro a intrat pe interbancar sub pragul de 4,46 de lei, cât a anunţat BNR astăzi.

​Băncile ţipă şi BCE taie, dobânzile
 
Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, spunea înainte ca BCE să-şI anunţe decizia că o altă reducere a dobânzilor va facilita apariţia bulelor financiare, va afecta creşterea economică şI va crea “disparitate socială” pedepsindu-I pe cei care economisesc, scrie Financial Times.

José García Cantera, directorul financiar al Santander, a avertizat că durerea cea mai mare o vor simţI băncile pot rezista cel mai puţin.

Săptămâna trecută, CEO-ul UBS Sergio Ermotti a explicat că dobânzile excesiv de mici forţează băncile să extindă prea multe credite riscante pentru pur şI simplu “nu ştiu ce să mai facă cu depozitele”.

Băncile au obiceiul de a se lamenta gălăgios ori de câte ori interesele le sunt atinse.

“Dacă dobânzile negative se duc şI mai mult sub zero, atunci băncile vor suferi pierderi mari la capitolul depozite. Va trebui să compensezi făcând profit pe partea cealaltă, ceea ce înseamnă să ceri mai mult pentru credite”, a avertizat şI John Cryan, co-CEO al Deutsche Bank.

Treichl, CEO-ul cu cea mai lungă carieră la o bancă mare europeană, spune că BCE “şi-a atins limitele” după ani de aplicare a unei politici monetare ultrarelaxate prin care nu a reuşit să ridice inflaţia din zona euro, aflată acum şI ea în teritoriu negativ.

“Ceea ce se trece cu vederea este că într-o parte destul de mare a Europei şI în special în regiunea noastră deponenţii fug de riscuri, iar pieţele de capital nu sunt proeminente, ceea ce înseamnă că reducerea dobânzilor nu va ajuta prea mult la stimularea creşterii economice”, a explicat el.

 
 
Cuvinte cheie:
banca centrala
, bce
, reducere
, dobanda
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide