Evoluţia absorbţiei de fonduri europene în primele nouă luni ale anului 2014

10 oct 2014 Autor: Adelina Mihai

„Campania electorală frânează absorbţia de fonduri europene, beneficiarii se tem de acuzaţii în cazul în care se fac plăţi.“ 

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 37,2% la finalul lunii septembrie a acestui an, în creştere cu doar 0,65% faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, în ultima lună au intrat în conturile beneficiarilor de fonduri europene doar 125 de milioane de euro, în condiţiile în care România mai are de cheltuit peste 12 miliarde de euro din această categorie de finanţări europene până la finalul anului viitor.

„Am observat şi noi că sunt decontări foarte mici la transporturi, atât pentru infrastructura rutieră, cât şi pentru cea feroviară. Constructorii susţin că lucrează şi că vor veni cu un camion de documente în decembrie, cum au făcut anul trecut. Şi nouă ni se pare că absorbţia a mers într-un ritm prea încet. Cred că sunt mai multe motive: pe de-o parte, sunt constructorii care spun că nu au acum timp de documente, dar eu sunt convins că s-a instaurat şi o anumită teamă în rândul beneficarilor, pentru că sunt controale mai serioase şi trebuie să fie mai atenţi la hârtii. În plus, mai e şi perioada de campanie electorală şi se tem de eventuale acuzaţii în cazul în care fac o recepţie şi primesc o plată“, a explicat un oficial care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
fonduri europene
, evolutie
, absorbtie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide