Bănci și Asigurări

Exclusiv online: Din secretele celui mai mare faliment bancar din istoria Romaniei

Exclusiv online: Din secretele celui mai mare faliment bancar din istoria Romaniei
15.04.2010, 00:00 4313

"A avut toate nuantele si toata stralucirea unei prabusiri, afost un faliment adevarat. La Bancorex a fost altceva. Clientii nus-au inghesuit asa, iar banca nu s-a prabusit in urma unei crize.Cauzele la Bancorex au fost cu totul altele", spune istoricul debanci Stefan Petre Kirson.

Este vorba despre falimentul celei mai puternice banci romanestidin perioada interbelica: Marmorosch, Blank & Co., intrata inincapacitate de plata in 1930 ca urmare a crizei economieimondiale. Institutia, construita de Iacob Marmorosch - care s-aasociat apoi cu Mauriciu Blank, a avut o contributie semnificativala dezvoltarea Romaniei din acea perioada. Dimensiunile ei eraucomparabile cu cele ale BCR sau BRD de astazi, avand si patrusucursale in strainatate, la Paris, Istanbul, Viena si NewYork.

Banca Nationala a Romaniei a incercat sa o salveze, insa ea afost ulterior lichidata in 1948, la o suta de ani de lainfiintare.

Istoricul de banci Kirson, care are 14 ani de studii a arhivelorbancare si sapte ani de experienta ca istoric al CEC Bank, apublicat primele doua volume intitulate "Criza economica si bancaradin anii 1929-1933: Prabusirea Bancii Marmorosch, Blank & Co.,Documente revelatorii (1904-1948)" din colectia documentara "Noisuntem bancheri". Kirson spune ca acum lucreaza la cel de-altreilea volum, care va aparea in septembrie, odata cu un studiustiintific in care va prezenta analizele si concluziile lui.

Primele doua volume cuprind in jur de 200 de documenteimportante din arhivele "titanicului bancar" - dupa cum numesteistoricul banca Marmorosch, cum ar fi procese-verbale alesedintelor din conducerea bancii, discutii secrete dintreMinisterul de Finante si BNR, cat si un document de peste 100 depagini care cuprinde concluziile redactate de avocatii bancii, inprocesul cu Ministerul de Finante, si depuse la Inalta Comisie deApel. Documentele publicate in volum se gasesc in fondul de arhivaal Bancii Marmorosch, Blank & Co., aflat in administrareaArhivelor Nationale ale Romaniei - Directia MunicipalaBucuresti.

"E ceva rar sa gasesti in arhive documente atat de bineformulate. Se scoate la suprafata un diamant. Intre cauzelefalimentului sunt unele care te naucesc, ti-e si frica sa le spui.In 2001 le-am vazut prima data, si mi-am zis ca nu e momentul. Dariata ca o criza a facut sa scoata la suprafata detaliile alteicrize. Am inceput sa lucrez in 2006, dar am abandonat: economia erain crestere, toata lumea era pe val. Cand a inceput criza actuala,toti au inceput sa ma intrebe, si nu numai cei din banci: uitecriza, de ce nu scrii despre criza?", povesteste Kirson.

Ambele volume din colectia documentara de istorie bancara pot ficitite gratuit, in format pdf, pe site-ul kirson.ro, sau pot ficomandate la editura Kirson. Exemplarele pe suport hartie suntnumerotate, nominalizate si poarta semnatura ingrijitorului deeditie.

"M-am gandit sa le ofer gratuit in format pdf sa le poata citioricine. Bani oricum nu scoti din cultura".

Occidentul are un avantaj in plus fata de noi, pentru ca la eiistoria bancara se cunoaste, iar bancherii, avocatii si altispecialisti pot invata din greselile trecutului, spune Kirson.

"In Occident, te invita bancile in arhiva lor secreta, dau bursepentru asta. Si noi avem o istorie a bancilor, dar eu dupa 14 anide studiu a arhivelor si dupa lansarea celor doua volume, pot saspun ca am trecut doar de ucenicie ca sa pot face marile carti. Deexemplu, un jurnalist trateaza subiectele la cald, pentru ca lesimte. Dar un istoric trebuie sa le trateze intr-o manieraobiectiva, este o mare responsabilitate, nu poti sa judeci fara safii sigur, pentru ca oamenii respectivi nu se mai pot apara".

Intrebat care este cel mai impresionant lucru pe care l-adescoperit cu privire la falimentul Marmorosch, Kirson raspunde:"Daca cititi acolo va cutremurati, lucrurile sunt inca sensibile.Eu am scos la suprafata ceva, dupa 80 de ani. Dar pentru a puteavorbi cu o lejeritate obiectiva despre ele, ar trebui sa mai aparainca un tanar peste inca 80 de ani care sa mai studieze. Avocatiiapararii bancii, mari avocati, Djuvara, Corodeanu, veneau la bara(in proces - n.r.) si nu puteau spune niste lucruri ale sistemuluide atunci".

Sediul bancii, Palatul Marmorosch, un monument istoricimportant, situat in centrul vechi al Capitalei, a ajuns in 2004sediul central al bancii BRD, pentru un pret de sub 1 mil. euro.Banca a vandut in 2007 imobilul monument pentru un pret de 10 mil.euro firmei Doamnei Imobiliare, care vrea sa adauge un turn de 37de metri peste acoperis. BNR incearca intr-un proces in instanta saredobandeasca dreptul de proprietate asupra cladirii MarmoroschBlank.

"Notorietatea unei banci era data de notorietatea bancheruluicare o conducea. Daca se auzea la Paris ca Marmorosch sau Blankerau de incredere, atunci isi depuneau banii la banca lor. Rolul pecare il avea omul s-a substituit acum brandului", spune Kirson.

Cei mai mari bancheri din istoria dinainte de comunism au fost,in opinia istoricului:

- Mauriciu Blank - de origine evreiasca, a lucrat 66 de ani cabancher
- Nicolae Chrissoveloni - care a avut banca cu acelasi nume in anii1920
- Costache Balcescu - fratele revolutionarului Nicolae Balcescu sipresedintele CEC
- Eugeniu Carada - a infiintat BNR in 1880
- Victor Slavescu - si-a dat seama inca din 1927 ca in lipsa unorlegi si reglementari bancare vor aparea probleme, in conditiile incare numarul bancilor se dublase de la 561 la 1097 in perioada 1919- 1929.

Istoricul spune despre Costache Balcescu si Carada ca poti ficonsiderati patriarhii finantelor Romaniei.

In timpul comunismului, Kirson spune ca cei mai mari treibancheri au fost:

- Florea Dumitrescu - ministru de finante, guvernator BNR
- Mihai Diamantopol - presedintele Bancii de Investitii, actualulBRD, si apoi presedintele Bancorex
- Mircea Popovici - presedintele CEC timp de 27 de ani

Vorbind despre problema deficitelor bugetare mari pe care le austatele dezvoltate din lume, istoricul se intreaba cum va fiacoperita aceasta cheltuiala care depaseste puterea fiecareitari.

"L-am cunoscut pe directorul de marketing al CEC din perioada1936-1952. Eu l-am cunoscut la 94 de ani. A fost student al luiIorga, doctor in economie, o elita bancara. Mi-a spus: economia nuse hraneste cu vise ca in amor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO