Bănci și Asigurări

Exclusiv ZF: Investitorii străini au repatriat dividende de 18 mld. euro din România în ultimii 10 ani

Autor: Andra Oprescu

18.02.2015, 00:08 1892

Înainte de criză companiile industriale dominau topul repatrierilor de profit, însă după 2009 a venit rândul telecomului şi al petrolului. Printre multinaţionalele care repatriază dividende de zeci şi sute de milioane de euro anual se află şi companii precum Edenred, de pe piaţa tichetelor de masă, sau Luxten, care are în administrare reţeaua de iluminat public din Bucureşti.

Investitorii străini au scos apro­xi­mativ 18 mld. euro din Ro­mâ­nia în ultimii 11 ani, numai în 2013 dividendele repa­triate fiind de aproape 2,3 mld. euro. Pe de altă parte, participaţiile la capital ale investitorilor străini au fost de 35 miliarde de euro în aceeaşi perioadă.

În România sunt 70.000 de com­panii cu capital străin, acestea având o cifră de afaceri de  125 mld euro în 2013, adică jumătate din cifra de afaceri a com­paniilor din economie. Aceste com­panii străine au produs în 2013 profituri totale de 5,5 miliarde de euro şi pierderi totale de 3,5 miliarde de euro, deci un rezultat net de 2 miliarde de euro. 

Dividendele acordate de com­pa­niile cu capital străin s-au situat în general pe o pantă ascendentă, soldul inves­tiţiilor străine directe (ISD) fiind  în creştere, dar fluxul de investiţii străine a scăzut în perioada de criză, anul 2012 fiind primul an de creştere din 2009 încoace.

„Pe de-o parte, e normal ca dividendele acordate să crească, având în vedere că acestea se plătesc pentru întregul sold de ISD. Faptul că firmele sunt profitabile şi acordă dividende e un lucru bun. Pe de altă parte, nu mai există o dorinţă aşa mare de a investi. În trecut o mare parte din profit era reinvestită, acum a crescut partea care este alocată ca dividende. Iar cine a avut de făcut investiţii a făcut în primii ani după aderarea la Uniunea Europeană, acum s-au mai potolit“, a spus analistul economic Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO