Bănci și Asigurări

Executarile silite se inmultesc: pana la 20 de licitatii pe zi, la o banca

Executarile silite se inmultesc: pana la 20 de licitatii pe zi, la o banca
15.03.2010, 23:08 1380

Bancile care publica anunturile cu executari silite pesite-urile proprii au programat pana la jumatatea lui aprilie circa300 de licitatii, numarul acestora fiind in crestere de la o lunala alta in conditiile in care multe dintre proprietati sunt la adoua sau chiar a treia tentativa de vanzare pentru ca se gasescfoarte greu cumparatori.

"Sunt si executari noi, dar sunt si foarte multe anunturi devanzare care vin din urma. Piata imobiliara ramane practic blocatasi toata lumea asteapta ca preturile sa mai scada", spuneexecutorul judecatoresc Pavel Mocanu.

Numarul executarilor silite a crescut intr-atat incat se ajungeca intr-o singura zi sa aiba loc si peste 20 de licitatii in cadrulaceleiasi banci. Pe 11 martie, de exemplu, BCR a pus in vanzare 27de proprietati, dintre care 21 de imobile si terenuri doar injudetul Bistrita-Nasaud.

Aproape un sfert din cele circa 80 de bunuri executate silit deBCR si care urmeaza sa fie vandute in urmatoarea luna suntproprietati aflate in Bistrita-Nasaud. Un numar mare de licitatiisunt organizate si in judetele Maramures, Suceava sau Hunedoara.Acestea sunt zonele cu cele mai mari restante la credite, ponderearestantelor in total imprumuturi ajungand pana la 8,4% in Bistrita,fata de o medie de 4,3% la nivel national, potrivit datelorBNR.

Cele mai multe anunturi de vanzare se refera la terenuri siimobile apartinand persoanelor fizice, dar nici firmele nu au fostocolite de executori. BCR vinde un complex turistic in Bistritapentru 580.000 de euro, in timp ce Raiffeisen a publicat mai multeanunturi pentru vanzarea de apartamente apartinand unor firme.Multe dintre companii au probleme cu lichiditatile pe fondulscaderii cererii pentru produsele si serviciile oferite deacestea.

Raiffeisen a programat pentru urmatoarea luna aproape 40 delicitatii cu bunuri aflate in executare silita, un numar similar deanunturi fiind publicat si de Alpha Bank sau OTP. Preturile pornescde la putin peste 10.000 de euro in cazul apartamentelor situate inorasele mici si pot ajunge la peste 120.000 de euro in cazullocuintelor din Bucuresti.

In multe anunturi este specificat faptul ca pretul de pornire allicitatiei este de 75% din pretul evaluat al imobilului, ceea ceinseamna ca proprietatea respectiva este cel putin la a douatentativa de vanzare. De la a treia licitatie executorul poateaccepta cea mai buna oferta primita indiferent de valoareaacesteia, dar in foarte putine cazuri acestia accepta un pretfoarte mic.

"Legea imi permite ca la a doua licitatie sa reduc pretul panala 75% din valoarea bunului, iar ulterior sa accept cel mai bunpret oferit. De obicei, nu vand sub 75% din pretul de evaluare alimobilului decat in cazul in care si debitorul este de acord", adeclarat Mocanu. Sunt insa si banci care au de recuperat o creantafoarte mica fata de valoarea garantiei si sunt dispuse sa vanda laorice pret peste nivelul creantei, noteaza el.

De asemenea, bunurile executate pot fi vandute si sub nivelulcreantei pe care banca o are de recuperat pentru ca debitorii potfi urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate chiardaca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul decredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO