Bănci și Asigurări

Eximbank a ajuns la credite de 1,6 mld. lei în septembrie

Eximbank a ajuns la credite de 1,6 mld. lei în septembrie

Autor: Liviu Popescu

28.11.2014, 00:04 218
Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor, avea un portofoliu de credite nete de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 33% faţă de finalul anului trecut, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor comunicate de bancă.

Spre comparaţie, pe tot parcursul anului trecut portofoliul de credite nete crescuse cu 37%.

Oficialii băncii estimează că instituţia va încheia anul acesta cu un volum de finanţări noi de aproximativ un miliard de lei. Eximbank înregistra la finele lunii septem­brie o rată a creditelor neperfor­mante  de circa 1%, faţă de 15% media sistemului bancar.

Potrivit ultimelor date disponibile, activele totale ale băncii cumulau 4,2 mld. lei la jumătatea acestui an, fiind cu echivalentul a 244 milioane de lei peste nivelul de la finele anului trecut.

Eximbank a realizat un profit net de 32 mil. lei în primele şase luni, în creştere cu aproape o treime peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii marjei de câştig din dobânzi.

Banca avea o cotă de piaţă de 1% la finalul lunii mai şi ocupa locul 19 în sistemul bancar.

Aproximativ 90% din expu­nerile noi acordate în primul semestru au fost orientate către finanţarea companiilor, restul reprezentând scrisori de garanţie bancară sau plafoane multiprodus.

Banca operează o reţea de 17 unităţi şi are în plan ca până la finalul acestui an să ajungă la circa 20 de sucursale, faţă de 12 la sfârşitul lui 2012, în paralel fiind urmărită şi opti­mizarea costurilor pentru reţea, odată cu re­du­cerea chel­tuie­lilor adminis­trative prin relocarea unor unităţi.

Eximbank este una dintre cele nouă bănci in­cluse în ediţia de anul acesta a catalogului ”Top 100 cele mai valoroase companii din România”, realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners. Banca, evaluată la 253 mil. euro, ocupă locul 58 în acest clasament, în creştere cu trei poziţii faţă de ediţia precedentă.

Eximbank, al cărei rol special de garantare şi finanţare a fost scos în evidenţă în perioada de criză, şi-a extins portofoliul de clienţi în ultimul an, incluzând companii mari precum Alro, Antibiotice, Grup Servicii Petroliere sau Romcab, curtate de obicei de marile bănci de corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO