Bănci și Asigurări

Eximbank a făcut profit de 11 mil. euro la şase luni

Eximbank a făcut profit de 11 mil. euro la şase luni

Autor: Liviu Chiru

12.07.2011, 00:04 404

Eximbank, o bancă de stat specializată în acordarea de garanţiipentru credite şi finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, aobţinut în primul semestru un profit brut de 45 de milioane de lei(circa 11 mil. euro), în creştere cu aproape 80% faţă de perioadasimilară a anului trecut.

"Expunerea totală a băncii s-a majorat în primele şase luni aleacestui an cu aproape 40% faţă de primul semestru din 2010", a spusIonuţ Costea (foto), preşedinteleExim­bank. El explică îmbunătăţirea profitabilităţii prin reducereacheltuielilor opera­ţionale cu 20% faţă de nivelul prevăzut înbuget, în timp ce majorarea volumului de activitate a generatvenituri mai mari.

Eximbank şi-a mărit cu 36% expunerea faţă de clienţi asumată înnume şi cont propriu faţă de semestrul întâi din 2010, în timpactivitatea în numele şi contul statului a crescut cu 40%.

"Garanţiile continuă să înregistreze cea mai bună dinamică încondiţiile în care totalul angajamentelor noi de garantare lafinele lunii iunie era de aproape opt ori mai mare faţă de nivelulînregistrat la sfârşitul aceleiaşi luni din 2010", mai spuneCostea. Oficialii băncii nu au precizat însă şi volumul total algaranţiilor acordate sau al expunerii faţă de clienţi.

Eximbank poate acorda în nume propriu credite pentru investiţiisau capital de lucru, precum şi finan­ţări pentru societăţilecomerciale care derulează proiecte cu fonduri europene, ceea ce opune în competiţie cu celelalte bănci comerciale.

În paralel, Eximbank vinde şi garanţii în contul statului, carepot fi accesate de companiile care nu au suficiente garanţii pentrua contracta credite de la băncile comerciale.

Prin schemele de ajutor de stat Eximbank mai poate vinde şicredite în lei cu dobândă subvenţionată (cu cinci puncte subnivelul pieţei) sau poate oferi compensarea parţială a dobânziiplătite de firmele mici şi mijlocii la creditele contractate de laalte bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO