Bănci și Asigurări

Eximbank a angajat J.P. Morgan, cea mai mare bancă americană, în încercarea de a cumpăra Banca Românească, într-o operaţiune căreia mulţi nu-i dădeau nicio şansă de reuşită băncii de stat acum câteva luni

Eximbank a angajat J.P. Morgan, cea mai mare bancă...

Autor: Cristian Hostiuc

08.11.2018, 00:07 4178

Eximbank, banca deţinută de stat, i-a angajat pe bancherii de investiţii de la J.P. Morgan, cel mai mare grup financiar american, că să-i fie consilier în încercarea de achiziţie a Băncii Româneşti, conform unor surse de pe piaţa bancară. În echipa de achiziţie este şi PwC.

Banca Românească este scoasă la vânzare pentru a doua oară de grupul financiar National Bank of Greece, prima tentativă cu grupul ungar OTP eşuând în urma deciziei surprinzătoare a BNR de a nu apoba tranzacţia.

Eximbank se luptă cu grupul italian Intesa şi fondul de investiţii J.C. Flowers pentru Banca Românească.

Ceea ce părea la început o decizie mai mult emoţională (statul cumpără bănci, nu numai vinde), de a intra în lupta pentru Banca Românească, acum, conform unor surse de pe piaţa ban­cară, Eximbank are şanse reale, fiind cap la cap cu Intesa.

Ofertele finale trebuie depuse până la finalul lunii noiembrie, pentru că Natio­nal Bank of Greece vrea să aibă un cumpărător până la finalul anului.

Banca Românească are acti­ve de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro la fi­na­lul lui 2017), cu o cotă de piaţă de 1,4%. Eximbank avea ac­tive de 5,5 mld. lei (1,2 mld. euro), cu o cotă de piaţă de 1,3%. Intesa deţine o bancă în România care a ajuns la o co­tă de piaţă de 1,9%, iar J.C. Flowers tocmai a cumpărat Pirae­us Bank România (nume pe care l-a schimbat în First Bank).

Traian Halalai, CEO-ul Eximbank, a fost directorul operaţional al Băncii Româneşti înainte să preia conducerea băncii de stat, iar relaţia lui cu acţionarii greci a rămas bună în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO