Bănci și Asigurări

EximBank caută un vicepreşedinte cu „ambiţie şi energie“, dar care să treacă şi de BNR. Funcţia se plăteşte cu 18.000 euro/lună

Traian Halalai, directorul general al EximBank

Traian Halalai, directorul general al EximBank

Autor: Liviu Popescu

15.02.2016, 12:13 3813
EximBank, instituţie de credit al cărei acţionar majoritar este Ministerul Finanţelor, caută un vicepreşedinte cu „ambiţie şi energie“, dar care să îndeplinească şi cerinţele impuse de BNR pentru avizarea unei asemenea poziţii. Săptămâna trecută, Crina Cosma, 65 de ani, vicepreşedintele executiv al EximBank, a demisionat din această poziţie.
 
„Aşteptăm până la sfârşitul săptămânii viitoare să fim contactaţi de toţi cei ce doresc, au ambiţie şi energie pentru un proiect complex, dar şi care au bineînţeles un CV corespunzător cerinţelor impuse de Banca Naţională a României pentru avizarea unei asemenea poziţii“, a afirmat la solicitarea ZF Traian Halalai, directorul general al băncii.
 
Halalai a adăugat că postul de vicepreşedinte rămas vacant acoperă zona de back-office, „adică tot ce înseamnă ari­ile de risc, contabilitate şi aspecte financiare şi fiscale, operaţiuni, IT, dar şi zona de metodologie şi proceduri de lucru.“
 
Nominalizarea trebuie să fie făcută de Ministerul Finanţelor.
 
EximBank nu specifică cu cât este remunerată poziţia de vicepreşedinte în cadrul băncii, echivalentă cu cea a lui Paul Ichim, dar potrivit declaraţiei de avere a acestuia din 2013, venitul anual încasat de acesta a fost de un milion de lei (echivalentul a 220.000 euro), ceea ce înseamnă un venit lunar de 18.000 de euro.
 
EximBank caută totodată să ocupe şi poziţia de membru neexecutiv în consiliul de administraţie.
 
„În acest context, pe parcursul săptămânii viitoare, împreună cu Ministerul Finanţelor şi parcurgând aceleaşi etape ale procesului de selecţie transparent, am vrea să identificăm persoana potrivită şi pentru această poziţie. În ansamblu, ne dorim ca până la jumătatea lunii martie să putem avea echipa completă în totalitate, astfel încât să putem continua proiectele demarate deja“, a mai spus Halalai.
 
EximBank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor, a trecut la sistem dualist de conducere în luna august din 2015, cu Vasile Secăreş în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al băn­cii şi Traian Halalai în funcţia de director general, înaintea CEC Bank, singurul jucător de top rămas în portofoliul statului.
 
EximBank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor, a raportat un profit net de 55 milioane de lei în primele nouă luni din 2015, cu 58% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii creditării. Banca încă nu şi-a publicat rezultatele pe 2015, asemănător şi celeilalte bănci de stat, CEC.
 
Banca raportase la jumătatea anului un profit net de 40 mil. lei, astfel că rezultatul înregistrat de bancă în perioada iulie-septembrie a fost de 15 mil. lei.
 
Banca susţine că şi-a majorat activele cu 16% faţă de nivelul din septembrie 2014, însă nu precizează volumul la care s-a ajuns. Potrivit celor mai recente date disponibile, Eximbank avea active totale de circa 4 miliarde de lei (circa 900 mil. euro) în primul trimestru, în creştere cu 4% faţă de anul anterior. EximBank are o cotă de piaţă de circa 1%, iar la finalul anului 2014 se situa pe locul 19 în sistemul bancar în funcţie de activele deţinute.
 
Banca nu a precizat care a fost evoluţia costurilor operaţionale sau a cheltuielilor cu provizioanele de risc, dar menţionează că rata creditelor neperformante este de 3,3%, nivel asemănător cu cel înregistrat la jumătatea anului. Spre comparaţie, media ratei creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar era de aproape 13% la finele lunii august.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO