Bănci și Asigurări

EximBank, profituri în creştere cu 30% în primul semestru faţă de perioada similară din 2013

EximBank, profituri în creştere cu 30% în primul...

Autor: Ovidiu Tempea

23.07.2014, 11:55 260

Din volumul expunerilor noi acordate (atât în nume şi cont propriu, cât şi în numele şi contul statului), circa 90% au fost orientate către finanţarea companiilor, diferenţa reprezentând scrisori de garanţie bancară sau plafoane multiprodus.

"Strategia abordată de EximBank în ultimii doi ani, de angajare proactivă a pieţei şi creştere a capacităţii de reacţie rapidă la nevoile clienţilor, a permis majorarea portofoliului de credite nete al băncii cu 24% faţă de sfârşitul lui 2013. Am reuşit într-un timp extrem de scurt să ne modernizăm oferta de produse şi vom continua să evoluăm în această direcţie astfel încât să ne transformăm într-un furnizor de produse financiare de foarte bună calitate. Avem în acest moment o ofertă completă şi complexă, şi vom continua să ne modernizăm soluţiile financiare pe toate palierele – de la finanţare, garantare, asigurare, la factoring, trade finance sau cash management. Suntem convinşi că 2014 se va încheia cu menţinerea EximBank pe o poziţie de top în clasamentul celor mai profitabile bănci din sistemul bancar românesc", a afirmat Traian Halalai, preşedinte EximBank, citat în comunicat.

El a adăugat că pe parcursul întregii perioade menţionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat într-un mod prudent dar constant, ponderea costurilor operaţionale în venitul net bancar reducându-se de la 54,7% în anul 2012, la 52,5% în 2013, respectiv la 46,1% în semestrul I al anului 2014.

Faţă de sfârşitul anului precedent, activele băncii au crescut în şase luni cu 244 de milioane de lei, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate, mai mare cu 24% faţă de decembrie 2013.

"Una dintre direcţiile strategice de business din această perioadă a fost să îmbunătăţim structura activelor prin reorintarea investiţiilor din titluri de stat în plasamente interbancare (pe termen scurt), scopul final fiind acela de a disponibiliza fonduri pentru susţinerea creşterii activităţii de creditare. Totodată, ne-am concentrat pe menţinerea unei politici prudenţiale în ceea ce priveşte analiza riguroasă a dosarelor de credit, precum şi pe un efort susţinut în zona activităţilor de recuperare a creanţelor. Ne mândrim practic cu o rată a creditelor neperformante de doar 9,55%, mult sub media sistemului bancar, care la sfârşitul lunii martie era de 22,26%", a mai menţionat oficialul EximBank.

În acelaşi context al calităţii activelor, banca a precizat că 94% din volumul creditelor neperformante este aferent activităţii desfăşurate până la sfârşitul anului 2012, rata de neperformaţă aferentă activităţii ulterioare fiind de doar 1,4%.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene. Procesul de dezvoltare a reţelei operative a EximBank a demarat anul trecut, când au fost inaugurate patru noi agenţii. Cea mai recentă agenţie a fost inaugurată la Arad luna trecută, în prezent fiind în curs de amenajare încă două unităţi teritoriale. În prezent, EximBank deţine o reţea de 17 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO