Bănci și Asigurări

Eximbank şi Sectorul 4 al Capitalei, acord de refinanţare pentru proiecte de infrastructură

Eximbank şi Sectorul 4 al Capitalei, acord de...

Autor: Mona Scarisoreanu

20.12.2016, 13:12 214

EximBank şi Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti au semnat un acord de finanţare în valoare de 88,3 milioane de lei, după ce banca a fost desemnată câştigătoare pentru acest lot, în cadrul licitaţiei organizată recent de autoritatea publică locală, se arată într-un comunicat transmis marţi de EximBank.

Acordul de împrumut reprezintă soluţia financiară la care Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a apelat pentru refinanţarea unor împrumuturi interne în valoare de aproximativ 183,4 milioane de lei, din care anterior, în 2009, aferent acestui lot au fost finanţate proiecte care au vizat modernizarea şi reabilitarea sistemului rutier, precum şi extinderea reţelei de apă şi de canalizare, toate fiind finalizate.

„Pentru noi este important să sprijinim autorităţile publice în demersul lor de a crea cadrul dezvoltării economico-sociale la nivel local şi ne bucurăm că, în acest caz, am reuşit să venim cu o ofertă competitivă care ne-a poziţionat ca partener pentru optimizarea lichidităţilor financiare ale Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti. Avem istoricul unor bune colaborări cu autorităţile publice locale şi ne dorim să creştem expunerea pe acest segment, să avem o implicare proactivă în proiectele de dezvoltare locală şi regională, mai ales că, avem capacitatea de a propune produse şi servicii special structurate, cu ajutorul cărora proiectele administraţiilor locale pot deveni realizabile”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Semnarea acestui acord de împrumut oferă Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti mai multă flexibilitate în utilizarea finanţelor locale, prin reducerea costurilor şi relaxarea plăţilor la împrumuturi bancare pe termen mediu, permiţând astfel implementarea unor noi proiecte de investiţii.

„Sectorul 4 are nevoie în acest moment de o abordare administrativă axată în primul rând pe urgenţe şi pe priorităţi foarte bine definite. Pentru aceasta, fiecare proiect generat de autoritatea locală trebuie să fie viabil, realist, perfect adaptat nevoilor stringente ale cetăţenilor, dar şi finanţat pe măsură. Am optat astfel pentru o refinanţare a serviciului datoriei, operaţiune în urma căreia să realizăm economii şi disponibilizări de fonduri care, ulterior, vor fi alocate programelor de investiţii prioritare pentru comunitatea noastră. Suntem încântaţi că reuşim să atingem acest obiectiv, dată fiind oferta EximBank”, a afirmat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4 al Capitalei.

Consultantul financiar al Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti în această tranzacţie a fost firma de consultanţă TUD Business Consulting, specializată în oferirea de servicii financiare precum şi de instrumente de analiză şi previziuni financiare.

„Acest proiect, care va fi adăugat în portofoliul nostru alături de cele ale altor 20 de mari clienţi, mare parte dintre ei autorităţi publice locale, a fost o provocare pentru noi, ţinând cont de dimensiunea împrumutului (capacitatea de absorbţie a pieţei interne) şi corelarea economiilor vs maturităţi (scenarii) diferite de 10 ani/15 ani necesare lichidităţii financiare, căreia i-am putut răspunde dată fiind experienţa noastră acumulată pe parcursul a 10 ani în tranzacţii specifice de finanţare a autorităţilor publice locale”, a afirmat Mihai Tudorancea, managing director în cadrul firmei de consultanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO