Bănci și Asigurări

Expunerea austriecilor pe statul român a scăzut la 5,7 mld. euro

Expunerea austriecilor pe statul român a scăzut la 5,7 mld. euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

12.12.2011, 00:05 2464

Băncile austriece au raportat la sfârşitul lunii septembrie o expunere suverană de 5,7 mld. euro pe România, în scădere cu 21% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană.

Suma include plasamentele în titluri de stat şi obligaţiuni emise de autorităţile locale, dar şi creditele acordate statului, consiliilor judeţene şi primăriilor.

Cea mai mare expunere este cea a Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, de peste 4,1 mld. euro, în scădere însă cu 23% faţă de decembrie 2010. Şi expunerea Raiffeisen a scăzut cu 12% în primele nouă luni, până la 1,2 mld. euro.

Austriecii sunt urmaţi de italieni cu aproape 1,4 mld. euro, din care peste 1,2 mld. euro reprezintă expunerea suverană a grupului UniCredit. Intesa Sanpaolo avea o expunere de 165 mil. euro, fiind una dintre excepţii în condiţiile în care şi-a dublat valoarea plasamentelor de la începutul anului.

Francezii de la Société Générale, care controlează BRD, au raportat o expunere suverană de aproape 1,3 mld. euro. SocGen a raportat cea mai mare scădere a expunerii dintre grupurile europene, soldul de la sfârşitul lunii septembrie fiind cu circa 2 mld. euro mai mic decât în decembrie anul trecut.

Britanicii de la RBS aveau la rândul lor o expunere de 363 mil. euro, în scădere cu 10% faţă de luna decembrie 2010, şi se situau pe locul cinci. Scăderi de două cifre au mai înregistrat ING Bank, OTP Bank, Millennium sau Bank of Cyprus. Ciprioţii de la Marfin şi-au majorat expunerea cu 8%, până la 84 mil. euro, în timp ce valoarea plasamentelor francezilor de la Crédit Agricole (Emporiki Bank) a stagnat la 57 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO