Bănci și Asigurări

Febra aurului: 200 de romani au cumparat lingouri de aur de 750.000 de euro. Un client a luat "acasa" 4 kg. Este aurul cel mai bun plasament acum?

Febra aurului: 200 de romani au cumparat lingouri de aur de 750.000 de euro. Un client a luat "acasa" 4 kg. Este aurul cel mai bun plasament acum?
02.12.2009, 23:20 48078

Circa 200 de clienti au cumparat 25 de kilograme de aur, invaloare de circa 750.000 de euro, in mai putin de doua luni de laPiraeus, singura banca locala care ofera acest serviciu.

Piraeus vinde din octombrie aur sub forma de monede - lireenglezesti British Sovereign - sau lingouri, cu greutatea variindde la cinci grame la un kilogram, prin 20 de unitati din Capitalasi marile orase. In afara de BCR, care cumpara aur de la clienti,nicio alta banca locala nu deruleaza operatiuni cu aur. Unii dintreclienti au ales sa cumparere in mai multe etape. Un client acumparat patru kilograme de aur, in valoare de circa 120.000 deeuro. Cea mai mare tranzactie individuala cu aur a fost de 2,5kilograme.

Cumparatorul tipic de aur este un barbat de 40 de ani dinBucuresti, cu venituri peste medie arata datele Piraeus. Circa 71%dintre clienti sunt barbati, iar 53% din tranzactii au fostrealizate in Capitala. Aproape un sfert dintre cei care au cumparataur sunt manageri de companii, iar tot atatia luncreaza in domeniulfinanciar (Business and Finance). Printre cumparatori se numara siingineri, avocati, dar si medici sau jurnalisti. Cel mai tanarclient are 23 de ani, iar cel mai varstinc are 71 de ani.

"Ne asteptam sa avem un inceput mai timid. Ne-a surprinsinteresul pentru monede, care au fost cumparate nu doar decolectionari", spune Alina Piciorea, sefa departamentului devanzari corporate si retail din Trezoreria Piraeus Bank.

In total, banca a vandut circa 200 de monede de aur de 22 dekarate, fiecare cantarind 7,98 grame. Lingourile sunt din aur de 24de karate, cu o puritate de 999,9%0. Piraeus se aprovizioneaza cuaur de la Credit Suisse.

"Probabil ca sunt romani bogati, care sunt sfatuiti deconsilieri sa cumpere aur. Se considera ca aurul este un activ derefugiu, care isi pastreaza pretul in perioade de criza. Insa credca e o greseala sa cumperi aur acum, cand pretul este la maximeistorice", spune Dragos Cabat, analist financiar, membru alConsiliului Director al CFA Romania.

Aurul este vandut la Piraeus ca orice alt produs pentruclientela de masa, prin casieriile unitatilor incluse in acestprogram. La cotatia afisata ieri de banca, de 129 de lei pentru ungram de aur, cel mai mic lingou, cel de 5 grame, se vindea cu 645de lei.

BNR a calculat ieri un pret de 109,5 lei pentru un gram de aur,pe baza cotatiilor de pe pietele internationale. BCR afisa ieri unpret de cumparare de 74,9 lei pentru un gram de aur.

Circa 90% din clientii care cumpara aur de la Piraeus cerlivrarea fizica a longourilor sau monedelor achizitionate, desibanca ofera si servicii de custodie, respectiv pastrarea aurului intezaurul propriu.

Pentru serviciul de inscris in cont, care ar permite clientilorsa tranzactioneze usor aurul ca un activ financiar, banca nu agasit interes din partea clientilor.

"Cam 10% din clienti au lasat aurul in custodie. Toti cei careau cumparat peste un kilogram de aur au ales totusi sa il lase labanca", spune Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzaricorporate si retail din Trezoreria Piraeus Bank. Pentru serviciulde custodie banca aplica un comision lunar de 0,1% din valoarea deachizitie, insa acesta poate cobori la jumatate pentru sumele mari.In cazul in care apeleaza la serviciul de custodie, clientii nuajung sa atinga efectiv aurul, insa pot sa il vada in Tezaur.

Cei care cer livrarea fizica pot pastra aurul in casete devalori, pentru care Piraeus aplica o taxa lunara de 10 sau 25 deeuro, in functie de dimensiune. Majoritatea bancilor au in ofertasi servicii de custodie sau pastrarea de bunuri in casete devalori.

Piraeus ofera si servicii de cumparare a aurului, insa inconditii restrictive: achizitioneaza doar de la clientii care l-aucumparat de la banca si nu l-au retras fizic, pastrandu-l inTezaur, prin serviciul de custodie.

Spre exemplu, ieri banca ar fi platit unui client 105 lei pentruun gram, respectiv cu aproximativ 20% sub pretul afisat la vanzare,de 129 de lei/gram. Piciorea spune ca pentru cantitati mai maricotatiile se pot negocia, atat la vanzare, cat si la cumparare. Unclient ar fi putut sa negocieze ieri cel mult 109 lei pe gramul deaur vandut bancii. Chiar si asa, diferenta fata de pretul devanzare afisat ramane la 15%.

Piraeus nu cumpara aur care s-a aflat fizic la clienti, intrucatnu poate sa evalueze metalul. De altfel, banca promoveaza doarserviciul de vanzare de aur, in timp ce pe alternativa de cumparareeste prezen-tata doar clientilor care se intereseaza.

Piciorea spune ca toate agentiile incluse in programul devanzare de aur au un stoc minim. Totusi, daca un client doreste sacumpere o cantitate mai mare, trebuie sa astepte pana la trei zile,timp in care banca importa lingourile.

In prezent, tranzactiile cu aur clasificat ca "aur deinvestitie" nu sunt impozitate si nu se plateste TVA. In 2009 nicidobanzile la depozite si nici castigurile pe Bursa nu au fostimpozitate, aceasta fiind o masura de stimulare a investitiilorluata de Guvern in toamna anului 2008. Nu este totusi cert dacaaceste prevederi vor fi mentinute si in anii urmatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO