Bănci și Asigurări

FED a amânat creşterea dobânzilor. Economia Americii, cea mai mare din lume, nu se simte deloc bine

FED a amânat creşterea dobânzilor. Economia Americii,...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.09.2016, 00:04 1478

Atacată în SUA cu amenzi record şi analize care-i distrug încrederea, Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, avertizează că s-au activat toate semnalele de recesiune privind economia americană, cea mai mare din lume.

Deutsche Bank dă însă motive de încredere şi vede o probabilitate de 30% ca economia Americii să intre în recesiune în următoarele 12 luni. Cei mai mulţi dintre analiştii intervievaţi de Bloomberg dau o probabilitate de 20%. Însă banca germană aminteşte că situaţia actuală seamănă cu cea din 1986, când, de asemenea, s-au activat toate avertismentele de recesiune „scăderea marjelor companiilor, slăbiciuni pe piaţa muncii, creşterea ratelor de default în rândul companiilor şi scăderea investiţiilor în echipamente şi active care duc la dezvoltarea afacerii, şi cu toate acestea economia nu a intrat în recesiune. În 1986, spun strategii de la Deutsche Bank, a fost o „recesiune fantomă“. „Contra-argumentul este că deteriorarea indicatorilor ar putea avea drept cauză factori temporari, mai ales întărirea dolarului şi reducerea preţului petrolului“, explică analiştii, citaţi de CNBC.

Că economia americană nu se simte prea bine o sugerează chiar Rezerva Federală, banca centrală a SUA, care, scrie Forbes, spune că a venit timpul ca publicul să-şi reducă aşteptările. FMOC, consiliul Fed care stabileşte dobânzile, şi-a publicat proiecţiile trimestriale pentru economie, iar acestea arată că estimarea mediană a potenţialului de creştere pe termen lung bazată pe prognozele membrilor FMOC este de 1,8% pe an. În iunie, estimarea mediană a fost de 2%. Spre comparaţie, ritmul anual de creştere în cea mai mare parte a secolului 20 a fost de 3,5%. Economiştii Fed văd economia avansând cu 2% anul viitor şi în 2018 şi încetinind apoi spre 1,8%. Aceasta înseamnă că economia este încă în faza de revenire. Rezerva Federală (FED) a amânat creşterea dobânzilor.

OCDE şi-a redus drastic prognoza de creştere pentru economia americană anul acesta, de la 1,8% cât estima în iunie la 1,4%. Avansul este frânat de investiţiile slabe şi de încetinirea comerţului. Singura economia avansată căreia OCDE i-a reviziut atât de drastic estimarea de creştere este Canada.

De asemenea, o analiză a unui think tank cu înclinaţii de stânga - Center for Economic and Policy Research (CEPR) „ sugerează că economia americană este mai slabă decât se crede, sau decât lasă guvernul să se înţeleagă. Analiza a atras atenţia agenţiei Bloomberg.

Democraţii, aflaţi acum la putere, citează de obicei rata actuală a şomajului, de 4,9%, ca dovadă a îmbunătăţirii semnificative a stării economiei de când aceasta a ieşit din recesiune. CEPR, care a analizat economia din alte perspective, spune exact contrariul, scrie Bloomberg. Analiza ia în considerare mai mulţi indicatori precum rata de angajare în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 24 şi 54 de ani, plata muncii şi ritmul în care angajaţii renunţă la locurile lor de muncă.

„Când pui cap la cap aceşti factori, economia este mai slabă decât o arată rata somajului. Nu ne-am revenit complet de pe urma recesiunii“, arată studiul. Spre exemplu, rata de angajare în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 24 şi 54 de ani era de 79,9% în 2007, anul în care a început recesiunea. În iunie 2016, indicatorul era de 77,8%. Apoi, de când rata şomajului a atins maximul de 10% din 2009, circa 12,7 milioane de americani şi-au găsit loc de muncă, în timp ce 11,8 milioane au renunţat să-şi mai caute o slujbă. Analiza sugerează că mulţi dintre aceştia din urmă ar reveni în câmpul muncii dacă ar avea ocazia.

Separat, un studiu al Harvard Business School arată că sistemul politic disfuncţional paralizează economia şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru competitivitatea economică. Autorii analizei avertizează că sistemul politic american nu mai livrează rezultate bune pentru americanul de rând. Ei nu se arată impresionaţi de revenirea economică de după recesiunea din 2007-2008 şi dau vina pe un guvern paralizat de polarizarea politică.

„Deşi există o revenire lentă, evoluţia fundamental slabă a economiei SUA continuă şi lasă mulţi americani în urmă. Guvernul federal nu a făcut progrese notabile cu politicile menite să reconstruiască competitivitatea în ultimul deceniu“, scriu analiştii. Principalele eşecuri: lipsa reformelor fiscale şi lipsa investiţiilor în infrastructură. Eşecurile reflectă un discurs naţional ineficient şi nerealist privind provocările reale cu care se confruntă economia americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO