Bănci și Asigurări

Fiecare român a cheltuit 405 lei pe asigurări anul trecut, de 20 de ori mai puţin decât un alt european

Fiecare român a cheltuit 405 lei pe asigurări anul...

Autor: Anelis Baciu

20.07.2015, 00:00 403

Densitatea asigurărilor, raportul dintre primele brute susbcrise şi numărul de locuitori, s-a situat anul trecut la 405 lei, mai puţin de 100 de euro, ceea ce înseamnă că fiecare român a cheltuit de 20 de ori mai puţin decât media la nivelul Uniunii Europene, conform calculelor ZF pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Faţă de anul precedent, bugetul pentru asigurări al fiecărui român s-a redus cu un leu. Circa 80% din bugetul alocat asigurărilor, echivalentul a 323 de lei, a mers pe achiziţia de poliţe generale, în timp ce numai 82 de lei au fost cheltuiţi pe asigurări de viaţă. Spre comparaţie un european cheltuie în jur de 2.000 de euro pe produse de asigurare anual, iar cea mai are parte din bani merge pe achiziţia de poliţe de viaţă.

Nivelul redus al veniturilor comparativ cu media europeană, ponderea ridicată a utilităţilor şi consumului de strictă necesitate în coşul de consum, dar şi deteriorarea percepţiei populaţiei asupra sistemului de asigurări ca urmare a dificultăţilor financiare cu care se confruntă anumite societăţi sunt principalele motive identificate de ASF pentru bugetul redus pentru achiziţionarea de poliţe de asigurare.

Suma medie cheltuită de fiecare român scade de cinci ani, în timp ce la nivel european bugetele pentru asigurări merg în sus, această traiectorie adâncind şi mai mult decalajele existente. Şi vecinii bulgari cheltuie mai mult pe produse de asigurare, circa 121 de euro, în timp ce suma medie plătită de un ungur se situează la 280 de euro. La polul opus, elveţienii, danezii şi olandezii au cele mai mari bugete anuale pentru asigurări, de peste 4.000 de euro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO