Bănci și Asigurări

Filip Stoica, ANEVAR: Mă îndoiesc că există probleme prea mari pentru că evaluatorii au devenit foarte prudenţi în criză

Filip Stoica, ANEVAR. Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

17.12.2012, 00:03 597

Evaluatorii afirmă că situaţiile în care bunurile ipotecate au fost supraevaluate sunt cel mai probabil cazuri izolate şi că băncile se află într-o poziţie confortabilă din punctul de vedere al garanţiilor deţinute.

"Având în vedere ce se întâmplă în piaţa imobiliară în ultimii trei-patru ani, eu mă îndoiesc că un evaluator ar putea să considere un bun la o valoare mult peste preţul pieţei. Evaluatorii care lucrează cu băncile sunt foarte prudenţi în această perioadă, având în vedere că piaţa este blocată. Eu personal nu am auzit de niciun evaluator care să fie cercetat de procurori într-un astfel de caz", afirmă Filip Stoica, membru în consiliul director al Uniunii Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Lanţul acordării unui credit ipotecar cuprinde pe lângă client şi bancă şi un evaluator agreat de instituţia de credit care are sarcina de a stabili valoarea garanţiei, dar şi un notar care are în competenţă auten­tificarea contractelor de ipotecă asupra bunurilor aduse în garanţie.

Băncile ar avea o problemă serioa­să dacă o parte semnificativă din bunu­rile ipotecare ar fi supraevaluate pentru că în cazul unui default practic nu ar avea de unde să îşi recupereze banii. Valoarea garanţiilor aflate în portofo­liul băncilor se ridică la echivalentul a 60 de miliarde de lei (13 miliarde de euro) doar pe segmentul creditelor acor­date persoanelor fizice şi repre­zintă 80% din soldul total al împru­muturilor, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La acestea se adaugă garanţii imobiliare evaluate la peste 90 miliarde de lei (20 mld. euro) aferente creditelor corporate.

Evaluarea corectă a garanţiilor este cu atât mai importantă cu cât băncile au ajuns să se confrunte cu un volum semnificativ de credite neperformante şi au recuperat mii de case, aparta­mente, spaţii comerciale sau de birouri pe care încearcă să le vândă pentru a-şi recupera banii.

O altă problemă cu garanţiile imobiliare aduse de clienţi pentru creditele acordate înainte de criză este legată de deprecierea valorii acestora din ultimii ani.

"Dacă ne uităm la evoluţia în timp a pieţei s-a demonstrat că bunurile imobiliare nu îşi pierd valoarea, chiar dacă există perioade de scădere. Faptul că bunurile imobiliare sunt limitate le face să îşi păstreze valoarea şi cred că pe termen lung băncile stau foarte bine, având în vedere garanţiile pe care le deţin", susţine Filip Stoica.

Totuşi, el afirmă că probleme apar atunci când un debitor devine insol­vabil şi nu mai poate plăti creditul, iar banca este nevoită să valorifice garan­ţiile într-un moment în care piaţa imobiliară este blocată şi preţurile sunt foarte jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO