Bănci și Asigurări

Financial Times laudă România: ţara merge pe drumul cel bun

Financial Times laudă România: ţara merge pe drumul cel bun

Autor: Alexandru Matei

05.01.2012, 14:58 5355

România, care în noiembrie a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a redus dobânda ca răspuns la criza din zona euro, a mai tăiat încă o dată din preţul finanţării după ce banca centrală a dus dobânda cu 0,25% mai jos, până la 5,75%, scrie Financial Times.

În condiţiile în care problemele din Ungaria afectează încrederea investitorilor în toate ţările din regiune, Bucureştiul face un pariu cu cursul de schimb. Dar cu un leu mai puternic decât în noiembrie, Banca Naţională a României a luat probabil decizia cea bună având în vedere că inflaţia şi creşterea economică scad, mai scrie cotidianul britanic.

Leul s-a depreciat uşor după anunţul făcut de BNR, pierzând 0,3%, dar se tranzacţiona la 4,34 de lei/euro comparativ cu 4,38 lei după decizia din noiembrie. Leul a fost cea mai puternică monedă din regiune anul trecut, pierzând numai 2% din valoare.

Inflaţia a încetinit în noiembrie până la 3,4% comparativ cu o ţintă a BNR de 2-4% aşa că economiştii prevăd noi reduceri în lunile care urmează.

Dan Bucşa, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank a declarat pentru Reuters că "încă mai este loc pentru reduceri în condiţiile în care dobânda reală (calculată cu ajutorul previziunilor privind inflaţia ale băncii centrale) se situează la 2,75%, o valoare prea mare pentru situaţia economică actuală. În condiţiile în care cererea la export este aşteptată să scadă în prima jumătate din 2012, o stimulare a cererii interne prin intermediul unei politici monetare mai relaxate este bine venită".

Autorităţile române încearcă să evite intrarea în recesiune şi să menţină în acelaşi timp stabilitatea financiară. Guvernul a adoptat un buget care are ca obiectiv reducerea deficitului de la 4,4% din PIB în 2011 la 1,9% din PIB în 2012.

Spre deosebire de Ungaria, România a acceptat faptul că trebuie să menţină relaţii bune cu FMI şi UE, care i-au pus la dispoziţie o linie de credit preventivă în valoare de 5 mld. dolari.

Dar planurile guvernului depind de atingerea unei creşteri economice de 2% în 2012, o adevărată provocare în condiţiile în care zona euro, cel mai important partener comercial al României, se află în plină criză.

Aşadar, în timp ce banca centrală de la Bucureşti merge pe drumul cel bun, nu poate face multe în ceea ce priveşte apele tulburi în care se află.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO