Bănci și Asigurări

Finanţările în lei au ţinut creditarea peste pragul de 210 miliarde de lei în martie

Finanţările în lei au ţinut creditarea peste pragul...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2015, 00:08 150

Creditarea în lei creşte de la o lună la alta, dar nu reuşeşte să acopere prăbuşirea vânzărilor de împrumuturi în valută şi sumele scoase în afara bilanţurilor în procesul de curăţare a portofoliilor de credite neperformante.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor era de 210 miliarde de lei (47 mld. euro) la finalul primului trimestru, în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Comparativ cu nivelul din luna februarie a fost consemnată însă o creştere uşoară de circa 200 mil. lei, care pune capăt unei perioade de patru luni de declin.

„Evoluţia recentă a creditării indică continuarea migrării dinspre creditul în valută către împrumuturile în monedă naţională. De asemenea, se menţine ritmul accelerat al expansiunii creditelor ipotecare în lei probabil pe fondul programului cu garanţie guvernamentală“, a explicat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

Creditele în lei cumulau 95 miliarde de lei luna trecută, ceea ce înseamnă un avans anual cu 7,5% şi o creştere cu aproape 3% faţă de februarie. Creditarea în valută, în schimb, a scăzut cu 11% în ultimul an. Stocul finanţărilor acordate în valută a ajuns la echivalentul a 116 miliarde de lei (26 mld. euro), scăderea fiind determinată de restricţiile BNR, dar şi de faptul că băncile au rămas fără resurse în valută importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO