Bănci și Asigurări

Finanţele au atras de la bănci 460 mil. euro prin obligaţiuni pe 4 ani, sub valoarea programată dar cu subscrieri de 1 mld. euro

Finanţele au atras de la bănci 460 mil. euro prin obligaţiuni pe 4 ani din subscrieri de 1 mld. euro

Autor: Marius Radu - Mediafax

27.07.2011, 15:13 429

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat miercuri 460 milioaneeuro prin vânzarea de obligaţiuni de stat cu maturitatea la 4 ani,sub valoarea programată de 600 milioane de euro, deşi subscrieriles-au apropiat de un miliard de euro, randamentul acceptat fiind de4,85% pe an.

"Finanţele nu au nicio presiune pentru a lua mai mulţi bani. Amacceptat un randament de 4,85% pe an, iar în acest nivel piaţa selimita la 460 de milioane euro, deşi subscrierile au fost deaproape un miliard de euro. Suntem mulţumiţi cu acest rezultat.Ne-am uitat cu atenţie la disponibilul din piaţă şi nu aveam niciunmotiv să forţăm", a declarat pentru Mediafax secretarul de stat înMinisterul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi.

Oficialul MFP a arătat că Trezoreria a achitat deja, luni,obligaţii scadente de 1,2 miliarde de euro, iar vineri va plăti osumă aproximativ egală.

"Banii din emisiunea de obligaţiuni de miercuri vor intra înTrezorerie după plata obligaţiilor scadente", a mai spusDrăgoi.

La finele lunii iulie ajung la scadenţă titluri în sumă de 1,2miliarde euro, precum şi un împrumut de tip club loan de 1,2miliarde euro.

Titlurile vândute miercuri vor ajunge la maturitate în 2015, anîn care Finanţele vor avea un vârf de plată de 1,8 miliarde de euroreprezentând dobânzi, comisioane şi rate de capital care trebuieachitate pentru primul împrumut de tip stand-by, încheiat cu FMI,Comisia Europeană şi Banca Mondială.

La finele lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificate detrezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 mliarde de euro,la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la scadenţă vineri, 29iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO