Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 600 milioane de lei pe zece ani, la un cost minim record

Finanţele au împrumutat 600 milioane de lei pe zece...

Autor: Marius Oncu

10.02.2015, 00:00 112

Trezoreria a primit oferte de 831,6 milioane de lei şi a atras 600 de milioane de lei, în linie cu prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Cererea din partea investitorilor a fost mai redusă, întrucât în luna februarie statul are programate mai multe emisiuni de obligaţiuni cu maturitate lungă.

Suma totală plasată de investitori a depăşit cu 39% valoarea obligaţiunilor scoase la licitaţie, acesta fiind cel mai redus nivel din aproape trei luni. O rată de subrasubscriere mai scăzută a fost consemnată cel mai recent în a doua jumătate a lunii noiembrie, când Finanţele au vândut obligaţiuni de 200 de milioane de lei, cu maturitate reziduală de aproape 15 ani, după ce au primit oferte cu doar 9,5% mai mari decât suma atrasă.

Ministerul Finanţelor a obţinut luni un randament mediu pe an de 2,81%, în scădere de la 3,28% la jumătatea lunii ianuarie, când a atras 364 milioane de lei prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni. Emisiunea a fost lansată la sfârşitul lunii iulie a anului trecut cu o maturitate iniţială de 10 ani şi 7 luni.

În piaţa secundară, nivelul propus de investitorii care încercau să cumpere (bid) astfel de obligaţiuni se situa vineri la 2,76% pe an, iar cel la vânzare (ask) la 2,66% pe an.

"Ne aşteptăm la un randament maxim uşor peste 2,80% la licitaţia de luni pentru obligaţiuni de 600 milioane de lei cu scadenţă la 10 ani, faţă un randament bid al pieţei secundare de 2,76% în şedinţa de vineri. Anticipăm deja o licitaţie slabă (această pare a fi situaţia în februarie pentru maturităţile mai lungi), însă şi cadrul global pare neprietenos, cu randamentul obligaţiunilor periferice în creştere în această dimineaţă", afirmă economiştii ING Bank România într-o notă de cercetare publicată anterior emisiunii de obligaţiuni.

Randamentul maxim rezultat în urma licitaţiei s-a situat la 2,85%.

O situaţie nefavorabilă statului este atunci când se se împrumută semnificativ peste nivelul bid. În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor a obţinut la mai multe licitaţii randamente chiar şi sub nivelul cerut anterior de investitorii care doreau să vândă în piaţa secundară (ask).

Dacă Finanţele se împrumută în această lună conform calendarului anunţat, februarie 2015 ar deveni a treia luna începând din 2008 în care maturitatea medie planificată ar depăşi 5 ani.

Statul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 90 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Astfel, în februarie, Ministerul Finanţelor vrea să vândă certificate de trezorerie în valoare de 1,3 miliarde de lei şi cu maturităţi de 3 şi 12 luni, în timp ce restul sumei până la 4,98 miliarde de lei ar urma să fie obţinută prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 şi 15 ani.

Până în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de luni, suma de 1,98 miliarde de lei.

Lichiditatea foarte ridicată din sectorul bancar, aflată la cel mai ridicat nivel începând din 2007, va susţine, probabil, scăderea în continuare a randamentelor pe termen scurt în perioada următoare, afirmă eonomiştii ING Bank România.

"Conform aşteptărilor noastre, surplusul de lichiditate a crescut puternic şi a atins 13,3 miliarde de lei în ianuarie, după ce în decembrie băncile au plasat la BNR, în medie, 6,9 miliarde de lei în fiecare zi. Este cea mai ridicată valoare din februarie 2007 şi mult peste media de 2,3 miliarde de lei din 2014. Acest rezultat sprijină aşteptările noastre pentru scăderea randamentelor pe termen
scurt în perioada următoare. Lichiditatea ar trebui să rămână abundentă în februarie, în pofida valorii uriaşe a emisiunilor nete de titluri de stat, şi ar urmă să îşi revină în lunile următoare", se arată în nota de cercetare a ING Bank România.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO