Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat mai mult, dar la dobândă în creştere

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

12.12.2013, 21:29 409

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 440 mil. lei (circa 100 mil. euro) prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa reziduală de doi ani, suma atrasă de la bănci fiind cu 50% peste valoarea prospectului de emisiune. Statul a luat mai mulţi bani decât planificase iniţial, deşi randamentul plătit a fost de 3,6% pe an, peste nivelul de la ultima licitaţie cu scadenţă similară.

La jumătatea lunii trecute, a vândut titluri de stat cu scadenţa peste doi ani la un randament de sub 3,5% pe an. Ace­laşi nivel al randamentului fusese consemnat şi la o licitaţie din luna octombrie. Analiş­tii se aşteptau înainte de licitaţie la un randament în jurul nivelului de 3,6% pe an. „Acest nivel ar fi în apropierea cotaţiei inferioare din piaţa secundară, similar cu rezultatele licitaţiilor din septembrie pentru titluri de stat pe termene scurte. Suma relativ redusă ar trebui să conducă la un randament mai scăzut“, se arată într-o notă a analiştilor de la ING Bank.

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa în octombrie 2015, emise iniţial în luna octombrie 2012 şi redeschise de şase ori ulterior, este totuşi mult sub nivelul de la precedenta licitaţie cu titluri din această emisiune.

Licitaţia precedentă a avut loc în martie şi atunci randamentul a fost de 5,7% pe an. Trezoreria a împrumutat în total 7 miliarde de lei prin această emisiune de titluri.

La licitaţia de ieri, Finanţele au primit cereri pentru titluri în valoare de 1,25 miliarde de lei, de patru ori peste suma pe care in­tenţionau să o împrumute. Aceasta este a patra licitaţie organizată în luna decembrie, când statul şi-a propus să împrumute în total 4 miliarde de lei, respectiv cu o jumătate de miliard de lei sub nivelul din noiembrie.

Trezoreria a împrumutat deja 2,2 miliarde de lei în cele patru licitaţii din luna decembrie, în timp ce volumul total al titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului pe piaţa internă a depăşit 45 de miliarde de lei. La acestea se adaugă emisiuni în valută pe piaţa internă şi pieţele externe de 3 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO