Bănci și Asigurări

Finanţele au încasat 137 de milioane de lei impozit pe profit de la bănci

Finanţele au încasat 137 de milioane de lei impozit pe...

Autor: Claudia Medrega

30.07.2014, 00:08 479

Băncile comerciale au plătit în pri­mul semestru (S1) impozit pe profit de aproape 137 mil. lei, însă de la banca centrală nu a ajuns la buget nici­un leu din această sursă, BNR figurând la Fisc cu un minus de aproape 51 mil. lei la vărsăminte din venituri nete, potrivit cifrelor transmise de Agenţia Naţională de Ad­minis­trare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF.

Statul a „pierdut“ în ultimii ani o parte importantă din resursele virate de băncile comerciale, în condiţiile în care sumele plătite în contul impozitelor pe profit au fost în declin.

În primul semestru din acest an, veniturile bugetului consolidat au fost cu 4,5 mld. lei sub nivelul programat. Anul trecut băncile au plătit impozit pe profit de doar 54,7 mil. lei, reprezentând minimul ultimilor şapte ani.

Suma plătită de bănci în primul semestru din 2014 la buget reprezintă impozitele anticipate aferente profiturilor din 2013.

Conform Codului fiscal, băncile au începând din 2007 obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efec­tuate trimestrial, actualizate cu in­dicele de inflaţie estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se fac plăţile anticipate. Astfel, trimestrial se plăteşte o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO