Bănci și Asigurări

Finanţele au planificat împrumuturi de 2,7 mld. lei în luna aprilie, cel mai puţin din peste un an

Finanţele au planificat împrumuturi de 2,7 mld. lei în...

Autor: Marius Oncu

01.04.2015, 12:01 84

Astfel, statul intenţionează să atragă din piaţă prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie 2,5 miliarde de lei, la care se pot adăuga 225 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Trezoreria va organiza în aprilie o singură licitaţie pentru certificate de Trezorerie, pe 28 aprilie, când vrea să împrumute 1 miliard de lei. Restul sumei, de până la 2,725 miliarde de lei, ar urma să provină din vânzarea de obligaţiuni pe 3, 5, 7 şi 10 ani.

"Calendarul de emisiuni de titluri de stat pentru aprilie arată mult mai prietenos decât în lunile trecute, cu un volum al emisiunilor de 2,7 miliarde lei, două treimi din media lunară din primul trimestru din 2015 şi cea mai mică sumă planificată de mai bine de un an. Maturitatea medie este de 3,5 ani, uşor peste cea din martie, dar mult sub media de aproape 5 ani din ianuarie şi februarie. Ne aşteptăm, aşadar, că acest calendar să fie mai favorabil maturităţilor lungi faţă de lunile precedente. Cu toate acestea, dinamica pieţei locale de obligaţiuni este influenţată în momentul de faţă mai ales de doi factori divergenţi: majorarea iminentă a dobânzii Fed şi programul de relaxare cantitativă al BCE", afirmă, într-o notă către analişti şi investitori, economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în martie prin vânzarea de titluri de stat 3,33 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie.

De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 11,63 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO