Bănci și Asigurări

Finanţele au trei mari vârfuri de plată, de peste 7 mld. lei fiecare. În iunie şi noiembrie sunt scadente titluri de circa 8 mld. lei, iar în iulie trebuie rambursată o tranşă de 1,3 mld. euro din împrumutul de la UE din 2009

Finanţele au trei mari vârfuri de plată, de peste 7...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2018, 00:08 961

Anul 2018 este volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare ale statului, ca şi anii trecuţi, distribuţia ne­voilor de finanţare fiind neuniformă, cu vârfuri de plată de 7-8 mld. lei, dar şi luni în care sumele care ajung la scadenţă sunt sub 1 mld. lei. În ianuarie, a fost cel mai mare vârf de plată din acest an, de 8,5 mld. lei.

Ministerul Finanţelor va avea o mi­siune destul de dificilă în vara acestui an în condiţiile în care are două vârfuri de plată în iunie şi în iulie.

În iunie 2028, ajung la maturitate titluri de aproximativ 8 miliarde de lei, din care cea mai mare parte reprezintă euro­bonduri scadente de 1,5 miliarde de euro (echivalentul a aproape 7 mld. lei). Totodată, în iulie 2018, Ministerul Finanţelor trebuie să plătească o nouă tranşă, de 1,3 miliarde de euro (echivalentul a 6 mld. lei), din împrumutul contractat de la Uniunea Europeană în 2009.

În plus, la datoria externă se adaugă şi rambursările în contul datoriei publice interne.

În luna noiembrie, statul va avea un nou vârf de plată urmând să acopere scadenţe de 7,8 mld. lei, în contul împrumuturilor de pe piaţa internă.

Cifrele privind necesarul de finanţare lunar se mai pot schimba pe parcursul anului dacă Ministerul Finanţelor va emite certificate de trezorerie la scadenţe mai scurte de un an.

În anul 2018, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 mld. lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de

-2,97% din PIB (aproximativ 27 mld. lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 mld. lei.

De pe pieţele financiare externe, Ministerul Finanţelor are în vedere atragerea de resurse financiare prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5-5,0 mld. euro (echivalent), „în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe“.

Ministerul Finanţelor vrea să emită titluri de stat pe piaţa internă în anul 2018 în sumă de 48-50 mld lei, cu o structură a maturităţilor de cca 30%/70% (termen scurt versus termen mediu şi lung).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO