Bănci și Asigurări

Finanţele au vândut obligaţiuni de 300 mil. lei, în contextul unei cereri ridicate după şedinţa Fed

Finanţele au vândut obligaţiuni de 300 mil. lei, în...

Autor: Marius Oncu

19.03.2015, 14:23 199

Trezoreria a primit oferte de 1,13 miliarde de lei pentru obligaţiuni, dar a atras doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna martie.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,58%, faţă de 2,53% la mijlocul lunii februarie, când statul a luat din piaţă 700 de milioane de lei prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni. La licitaţia din februarie, cererea din partea investitorilor a fost mult mai redusă, cu oferte de 791,6 milioane de lei.

"Cererea a fost foarte puternică şi probabil a influenţat şi cursul (prin intermediul investitorilor străini, n.r.). Rezultatul obţinut de Finanţe a fost pozitiv. Rezerva Federală a dat ceea ce i s-a cerut. A eliminat termenul de «răbdare», indicând o creştere în luna iunie, dar din unele motive, printre care şi aprecierea dolarului, au revizuit perspectiva în jos mai puternic decât anticipa piaţa", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascalu.

Randamentul maxim acceptat s-a situat la 2,59% pe an, faţă de nivelul de 2,8% indicat miercuri de ofertele de cumpărare (bid) ale investitorilor în piaţa secundară.

Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în martie 2013, cu o maturitate iniţială de şapte ani şi o lună.

Emisiunea urmează să fie redeschisă vineri printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul acceptat joi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a renunţat miercuri la termenul de "răbdare" în stabilirea momentului majorării dobânzilor, dar ritmul de creştere a acestora va fi mult mai lent faţă de estimările din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub aşteptări.

Prin renunţarea la termenul de răbdare, banca centrală americană a deschis calea creşterii dobânzilor cel mai devreme în luna iunie, subliniind totodată că este în continuare improbabil ca dobânzile să fie majorate în luna aprilie.

Oficialii Fed estimează că dobânda de politică monetară, în prezent aproape de nivelul zero, va ajunge la 0,625% până la sfârşitul anului 2015, în loc de nivelul de 1,125% prognozat în decembrie.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vânzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie. În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intenţionează să atragă 240 de milioane de lei.

De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 10,1 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO