Bănci și Asigurări

Finantele au vandut obligatiuni pe cinci ani cu dobanda de 11,48%

05.02.2009, 18:48 28

Ministerul Finantelor a vandut ieri obligatiuni de stat cu maturitatea la cinci ani in valoare totala de 130,14 milioane de lei, la un randament mediu de 11,48%, in scadere cu 1,5 puncte fata de dobanda acceptata la precedenta licitatie pentru astfel de titluri, de 12,99%.

In ciuda scaderii dobanzilor cerute de banci, Finantele nu au atras intreaga suma programata de 150 de milioane de lei. Randamentul maxim acceptat de catre Ministerul Finantelor a fost de 11,5%. In ultimele saptamani, dobanzile la care Finantele au atras lichiditati prin emiterea de titluri de stat au scazut vizibil, de la niveluri de peste 14% in decembrie 2008 spre 11%.
Cea mai recenta licitatie pentru obligatiuni cu scadenta la cinci ani a avut loc pe 8 ianuarie, cand MFP a vandut titluri de 152 milioane lei, mult sub valoarea programata, de 500 milioane lei, la un randament maxim de 13%. De la inceputul acestei luni, Finantele au mai vandut certificate de depozit pe sase luni in valoare de 1,51 miliarde de lei emise la un randament mediu de 11,46%.
Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank, spune ca in ultima perioada s-a observat un interes din ce in ce mai mare pentru titlurile de stat din partea bancilor, ceea ce imbunatateste perspectiva unor operatiuni repo realizate cu BNR pentru cresterea lichiditatilor. "Se pune intrebarea daca bancile care au nevoie de lichiditate in mod frecvent au participat la ultimele licitatii de tiluri si detin un portofoliu corespunzator pentru a participa la astfel de licitatii."
Trezoreria statului a programat pentru luna februarie licitatii de titluri de stat cu valoarea indicativa de 5,4 miliarde lei, respectiv patru emisiuni de certificate de trezorerie in valoare totala de 5 miliarde lei si doua emisiuni de obligatiuni de cate 200 de milioane lei.
De la inceputul anului, Finantele au vandut titluri de stat in valoare totala de 8,13 miliarde de lei, sau 65% din valoarea totala a titlurilor vandute pe intreg anul trecut.
Valoarea totala a titlurilor de stat vandute in 2008 de Ministerul Finantelor a fost de aproximativ 12,5 miliarde de lei, fiind organizate 49 de licitatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO