Bănci și Asigurări

Finanţele încearcă să convingă FMI să accepte măsuri de stimulare a economiei

Finanţele încearcă să convingă FMI să accepte măsuri de stimulare a economiei

Autor: Claudia Medrega

09.08.2012, 00:01 974

Cota redusă de TVA nu are şanse anul acesta, lupta se dă pentru achitarea TVA la încasarea facturii. Sfârşitul de săptămână se anunţă "fierbinte" şi la figurat pentru guvernul Ponta, care va încerca pe ultima sută de metri a negocierilor cu FMI pe noua scrisoare de intenţie să convingă experţii străini să accepte aplicarea încă din acest an a unor măsuri fiscale de stimulare a economiei deja promise.

Discutarea schimbărilor fiscale cu impact puternic precum reducerea TVA la produsele agroalimentare şi eventuala impozitare diferenţiată a veniturilor se amână până în noiembrie, când va fi analizat bugetul pe 2013, deci nicio şansă să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie. Poziţia de principiu a FMI este că atingerea ţintelor de deficit bugetar nu trebuie pusă în pericol, iar reducerea TVA pentru alimente nu este o măsură prea bună, inclusiv din cauza capacităţii administrative reduse a Finanţelor.

"Scrisoarea de intenţie, care este documentul ce concretizează rezultatul negocierilor, ne va fi înmânată de partenerii noştri internaţionali vineri. În cursul zilei de vineri şi apoi sâmbătă şi probabil şi duminică vom discuta pe text şi vom ajunge la un consens pe toate formulările şi pe toate cifrele de acord", a declarat ieri ministrul de finanţe Florin Georgescu, după întâlnirea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale de la Palatul Victoria.

Guvernul încă se luptă pentru aplicarea sistemului de achitare a TVA la momentul încasării facturii - o măsură considerată salutară de către numeroşi membri ai mediului de business. "O să discutăm în acest week­end. În­ţe­leg că decizia este favorabilă. Da, o vom introduce. E o discuţie despre termen şi îl vom discuta în weekend. Cel mai târziu va fi 1 ianuarie 2013, dar recunosc că ne-am dori să facem lucrul ăsta mai devreme. Decizia sper s-o avem până luni", a declarat premierul Victor Ponta după discuţia cu misiunea FMI/ CE/BM. La întâlnire a participat şi consilierul său, profesorul de economie Daniel Dăianu.

Premierul a ţinut să sublinieze că România va fi disciplinată şi nu va face nicio mişcare în ceea ce priveşte taxele şi impozitele fără un acord clar cu creditorii internaţionali.

Când erau în opoziţie, PSD şi PNL nu conteneau să critice supuşenia guvernului în faţa soluţiilor emise de FMI.

Deocamdată nu se ştie nici dacă vor putea fi aplicate încă din acest an celelalte măsuri fis­cale anunţate de Guvern cu scopul stimulării economiei, cum ar fi scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani şi scu­ti­rea de la plata penalităţilor a firmelor cu da­torii bugetare care achită obligaţia princi­pală şi dobânzile. Aplicarea unor măsuri importante de relaxare fiscală sau de relansare a eco­nomiei în 2012 ar pune presiune pe buget, mai ales că economia se mişcă foarte lent. Or, o nouă majorare a ţintei de deficit bugetar ar fi fost imposibil de acceptat de către finanţatorii internaţionali, după ce la evaluarea precedentă FMI a fost de acord cu creştere deficitului de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB. De altfel, ministrul de finanţe Florin Georgescu a declarat că ţinta de deficit bugetar pentru acest an rămâne la 2,2% din PIB.

Pentru reducerea TVA la produsele agro-alimentare, Guvernul nu a primit încă acceptul Fondului, măsura nefiind nici măcar inclusă până acum pe lista subiectelor de discuţii.

Intenţii privind reducerea TVA la alimente există de câţiva ani, fiind elaborat la un moment dat şi un proiect de lege în acest sens. Însă, cei care s-au perindat pe la guvernare au susţinut că o astfel de măsură nu ar duce la scăderea preţurilor la alimente şi nu ar avea acoperire bugetară, o astfel de iniţiativă nefiind încurajată nici de FMI.

"Va fi un proiect important, esenţial, al Guvernului nostru, pentru bugetul anului 2013, i-am informat şi am stabilit că orice fel de modificare de taxe poate fi discutată, dar nu va fi implementată decât după ce avem acordul lor. Vom discuta despre bugetul pe 2013 în toamnă", a explicat Ponta.

Decizia de majorare din nou a salariilor bugetarilor în decembrie, clarificată la mi­siunea anterioară a FMI, a rămas în picioare. Unii analişti au arătat că prima majorare a salariilor bugetarilor, cu 8%, în absenţa unor reduceri de personal ar putea să ducă la presiuni suplimentare în zona cheltuielilor de personal în a doua parte a anului.

Majoritatea analiştilor sunt sceptici că România va reuşi în acest an să atingă ţinta de deficit bugetar, având în vedere şi perspec­tivele de încetinire a ritmului de creştere a economiei şi, implicit, a încasărilor bugetare.

În ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, experţii FMI vor accepta o estimare de creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Una dintre temele mari ale misiunii FMI a fost tocmai să verifice cât de realistă mai este prognoza de creştere a PIB de 1,5%.

Ponta a arătat că Guvernul şi-a îndeplinit toate obligaţiile privind deficitul bugetar, reformele structurale stabilite pentru sfârşitul lunii iunie şi va respecta în continuare prevederile acordului încheiat cu instituţiile financiare internaţionale.

Totodată a dat asigurări că vor continua listările la bursă şi privatizările, listarea Transgaz fiind convenită pentru mijlocul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO