Bănci și Asigurări

Finanţele pregătesc suplimentarea cu 500 mil. lei a plafonului Prima casă

Finanţele pregătesc suplimentarea cu 500 mil. lei a...

Autor: Mediafax

01.06.2017, 00:00 613

Plafonul programului Prima casă ar urma să fie majorat cu circa 500 mil. lei după ce Fondul Naţional de Garantare va finaliza analiza dosarelor trimise de bănci, au precizat pentru Mediafax surse din Ministerul Finanţelor.

„Se prefigurează suplimentarea plafonului programului Prima casă, dar cel mai probabil suma nu va depăşi 500 de milioane de lei, la fel ca anul trecut. Deocamdată Fondul Naţional de Garantare analizează dosarele trimise de bănci şi urmează să transmită ministerului o solicitare de majorare a plafonului“, au precizat sursele din Ministerul Finanţelor.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) se confruntă cu un maxim istoric al cererilor de garanţii pentru Prima casă, în medie fiind înregistrate circa 600 de solicitări pe zi. În plus, cele mai multe bănci înscrise în program susţin că au epuizat fondurile. Pentru a grăbi procesul de acordare a garanţiilor conducerea fondului a decis extinderea programului normal de lucru al echipelor operaţionale pe o perioadă de timp suficientă pentru a asigura un flux mai rapid de analiză, suplimentarea numărului de angajaţi, precum şi menţinerea unui program de lucru normal în minivacanţa din intervalul 1-5 iunie, inclusiv în zilele de weekend (3-4 iunie 2017).

Cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima casă alimentează accelerarea preţurilor locuinţelor, situaţie percepută de BNR ca fiind un factor de risc la adresa stabilităţii financiare. Programul guvernamental „Prima casă“ a fost introdus în 2009 pentru a înlesni accesul persoanelor fizice la cumpărarea sau construirea de locuinţe cu credite garantate de stat.

Până acum, executivul a alocat anul acesta 2,5 mld. lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut. Cei care intră în programul Prima casă pot luat împrumuturi de cel mult 57 .000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66 .000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din al celei noi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO