Bănci și Asigurări

Finanţele se pregătesc să împrumute 1-1,5 mld. € de pe piaţa externă

Foto Ovidiu Micsik

Autor: Claudia Medrega

29.05.2013, 21:32 600

Ministerul Finanţelor pregăteşte prima ieşire din acest an cu eurobonduri, după ce în februarie s-a împrumutat din SUA cu 1,5 mld. $ pe zece ani, grăbindu-se să profite de conjunctura actuală favorabilă de pe pieţe înainte de „deznodământul“ acordului cu FMI care ar putea fi nefavorabil.

„Menţinerea CDS-ului României în jurul nivelului de 180 de puncte de bază pe fondul unei lichidităţi bune pe pieţele internaţionale determină un mediu oportun pentru o nouă emisiune de eurobonduri“, afirmă Eugen Sinca, analist-şef la BCR.

Finalul acordului cu FMI este „în ceaţă“, mai multe angajamente cruciale (precum privatizarea CFR Marfă şi arieratele) fiind în „coadă de peşte“, ceea ce lasă o probabilitate redusă ca România să intre în iunie în boardul Fondului.

Cu atât mai mult, acest împrumut reprezintă o oportunitate de consolidare a rezervei valutare, estimată de analişti la 5,5 mld. euro.

Prin noua emisiune de eurobonduri Ministerul Finan­ţelor ar putea împrumuta 1-1,5 mld. euro la randamente de sub 4% pentru maturitatea pe 10 ani. 

Patru mari bănci de investiţii, Citi, HSBC, Deutsche Bank şi Société Générale, urmează să primească mandat pentru administrarea noii emisiuni de eurobonduri în cadrul programului de finanţare de pe piaţa internaţională, potrivit unor surse bancare.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO