Bănci și Asigurări

Firmele de leasing au ajuns sa vanda masinile recuperate sub pretul pietei

Firmele de leasing au ajuns sa vanda masinile recuperate sub pretul pietei
20.01.2010, 00:00 713

Companiile de leasing incearca sa revanda cele peste 15.000 demasini recuperate de la clientii rau-platnici in ultimul an sijumatate folosind preturi mai mici decat cele cerute pe piatasecond-hand.

De exemplu, o masina de teren Toyota Land Cruiser fabricata in2008, cu un rulaj de 27.000 km si un motor de 4,5 litri, estescoasa la vanzare de o firma de leasing la pretul de 59.000 de euro(inclusiv TVA), in timp ce pe piata second-hand aceeasi masina sevinde cu 65.000 de euro. La un Audi Q7 (din 2008, 71.000 km labord) diferenta de pret este chiar mai mare: o companie de leasingil vinde cu 34.700 de euro, in timp ce pe site-urile specializatede vanzari de masini second-hand acelasi model se gaseste la pretulde 45.500 de euro, avand acelasi an de fabricatie si o valoareapropiata a rulajului.

"In primul rand, masinile recuperate nu sunt la fel de bineintretinute ca si cele de pe piata second-hand, unele pot fi putinlovite sau zgariate. In al doilea rand, firmele de leasing se aflasub presiunea stocurilor in crestere, iar in al treilea rand noi nustim sa vindem masini, abia acum invatam. Noi eram obisnuiti savindem bani", spune Razvan Diaconescu, directorul general al ImpulsLeasing. Compania are in prezent un stoc de 1.000 de masinirecuperate.

"Cel putin patru luni dureaza de la momentul recuperarii masiniipana la revanzare. Tinta noastra pentru 2010 este sa reducemaceasta perioada la trei luni."

Si la masinile de clasa mai mica exista diferente de pret. ODacia Logan cu 37.000 km la bord, din 2007, este vanduta de o firmade leasing cu 5.600 de euro, iar pe piata second-hand aceastamasina se gaseste la pretul de 8.000 de euro.

"Daca vrei sa iti vinzi bunurile, trebuie sa vii cu o ofertaavantajoasa. Sunt si firme de leasing care tin la pret, dar ingeneral majoritatea vor sa vanda cat mai repede masinile", afirmaDan Constantinescu, directorul de vanzari al UniCredit Leasing, ceamai mare companie de pe piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO