Bănci și Asigurări

Firmele de leasing au avut scaderi de peste 90% in T1

Firmele de leasing au avut scaderi de peste 90% in T1
17.06.2009, 18:45 42

Toate firmele de leasing de pe piata locala, cu exceptia Italo-Romena si ING Lease, au inregistrat o scadere puternica a afacerilor in primele trei luni din acest an, majoritatea cu procente de peste 70%, in timp ce la unele finantarile s-au redus chiar cu mai mult de 90%, arata datele obtinute de ZF din piata.

Scaderea dramatica vine dupa ce in ultimii ani leasingul a fost unul dintre sectoarele pietei financiare cu cea mai rapida crestere, de 40-60% pe an.
"Companiile de leasing cresteau pentru ca se finantau de la banci, clientii aveau avantaje fiscale la achizitia in leasing si era si boom-ul economic. Din cauza crizei, numarul de masini cumparate este mult mai mic, conditiile de refinantare sunt mai proaste, iar dobanzile au crescut. Nu vom mai vedea in urmatorii trei ani acele marje de profit si volume de activitate. Este foarte posibil sa vedem si o consolidare a pietei, probabil unii jucatori vor face achizitii", afirma Dragos Cabat, presedintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania.
Cea mai mica scadere a fost inregistrata de prima companie de pe piata, UniCredit Leasing Corporation: - 18%. Porsche Leasing si-a redus valoarea bunurilor finantate cu 43%, BCR Leasing cu 76%, iar Afin cu 36%. Printre firmele de leasing care au inregistrat scaderi de peste 90%, in conditiile in care piata s-a redus la un sfert, se numara Motoractive (-92%), Raiffeisen (-93%), EFG Leasing (-96%), Romstal Leasing (-95%), Piraeus Leasing (-96%), Fortis Lease (-95%), Credit Europe Leasing (-96%), MKB Romexterra (-96%), Alpha Leasing (-99%) si Marfin Leasing (-99%).
Companiile de leasing sunt lovite puternic atat de prabusirea pietei de masini noi, cat si de investitiile mai reduse in echipamente si de inghetarea proiectelor imobiliare. Anul trecut piata de leasing a scazut cu 3%, pana la 4,8 miliarde de euro, iar pentru 2009 estimarile indicau o reducere de circa 50%, insa aceasta a fost cu mult depasita in primul trimestru, cand piata a scazut cu 75%, pana la aproximativ 356 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO