Bănci și Asigurări

Firmele de leasing au in stoc 15.000 de masini recuperate

06.01.2010, 23:07 474

Companiile de leasing tin in prezent in parcari 10.000-15.000 demasini recuperate de la clientii rau-platnici, dar se asteapta sale revanda mai usor decat anul trecut, deoarece dealerii auto si-auepuizat stocurile si nu mai pot acorda reduceri semnificative depret la masinile noi, astfel incat clientii se vor orienta catrepiata second-hand, spun managerii firmelor de leasing.

"Va creste in continuare numarul de masini recuperate, dar sevor vinde mai usor, deoarece dealerii auto nu mai au stocuri.Clientii vor apela la parcurile auto second-hand, care in generalsunt ale firmelor de leasing", a declarat Razvan Diaconescu,directorul general al Impuls Leasing.

De la sfarsitul lui 2008 firmele de leasing au recuperat mii demasini, echipamente, dar si terenuri si cladiri de la clientii carenu si-au mai putut plati ratele din cauza problemelor delichiditati. "Cei care vor sa isi cumpere masini s-ar putea orientaspre piata second-hand, in conditiile in care dealerii lucreazaacum pe comanda si nu mai pot acorda reduceri semnificative. Un altfactor este introducerea taxei de poluare pentru masinile noi.Vanzarile de masini vor depinde insa de lichiditatea din piata",afirma Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing.

Finantarile ar putea creste cu 10%

Razvan Diaconescu de la Impuls Leasing se asteapta ca in 2010finantarile totale acordate de firmele de leasing sa urce cu 10%,dupa ce 2009 a adus o scadere de peste 70%, pana la nivelul de 1,25mld. euro, potrivit unor estimari.

"Ma bazez pe doua elemente: o crestere economica redusa si pefaptul ca oamenii au invatat sa traiasca cu frica, ceea ce ar puteadebolca nevoia de credite. S-a linistit si climatul politic, deci2010 va fi un an mai bun pentru companii."

Claudiu Stanescu de la BCR Leasing considera ca o revenireserioasa a pietei de leasing va avea loc abia in 2011. "Crestereaeconomica usoara va crea premisele relansarii pietei de leasing,dar probabil abia in 2011. Anul acesta va fi mai bun dinprespectiva faptului ca am invatat cum sa actionam in criza." Lasfarsitul anului trecut actionarii BCR Leasing au aprobat bugetulpentru 2010.

Principala preocupare a companiilor ramane evolutia rateirestantelor, care a crescut puternic in ultimul an si jumatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO