Bănci și Asigurări

Firmele de leasing dau acum si un an perioada de gratie

Firmele de leasing dau acum si un an perioada de gratie

Dan Constantinescu: In imobiliare foarte multe proiecte sunt acum blocate

08.07.2009, 00:00 489

Firmele de leasing au ajuns sa acorde perioade de gratie de sase luni sau chiar de un an clientilor care se confrunta cu probleme temporare de lichiditati, in special celor care au de incasat bani de la stat, cum ar fi, de exemplu, companiile de constructii.

UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie de pe piata de profil, le-a acordat anul acesta catorva zeci de clienti perioade de gratie, in conditiile in care in 2008 nu s-a confruntat aproape deloc cu astfel de cazuri.
"Cea mai lunga perioada de gratie pe care am acordat-o anul acesta este de sase luni, pentru un client care are acum probleme, dar urmeaza sa incaseze bani de la stat. Acum analizam doi clienti carora ne gandim sa le acordam perioade de gratie de un an", afirma Dan Constantinescu, directorul executiv de vanzari al UniCredit Leasing, companie care lucreaza in special cu clienti persoane juridice.
Companiile de leasing au inregistrat anul acesta o crestere semnificativa a numarului de clienti care intarzie cu plata ratelor. Desi la nivelul acestei piete nu exista statistici oficiale cu privire la rata restantelor, estimarile din piata indica faptul ca firmele de leasing au recuperat circa 10.000 de masini de la clienti cu dificultati financiare, la care se adauga cateva sute de echipamente si proprietati imobiliare.
Directorul de vanzari al UniCredit Leasing spune ca cel mai mult au nevoie de amanarea platii ratelor companiile de constructii si cele din sectorul imobiliar.
"In imobiliare, unde foarte multe proiecte sunt acum blocate, pot fi acordate perioade de gratie de pana la sase-noua luni. Sunt companii de constructii care nu au primit bani de la stat si carora putem sa le acordam perioade de gratie mai mari. La inceputul anului speram ca se va debloca situatia cash-ului de la stat, dar acest lucru s-a intamplat numai partial si mi-e teama ca vor fi companii care nu vor rezista", sustine Constantinescu.
De amanarea platii ratelor, spune el, beneficiaza clientii despre care se stie sigur ca isi vor reveni in urmatoarele luni. "Perioadele de gratie se acorda celor care au probleme de lichiditati ce pot fi rezolvate intr-o luna-trei. A face acest lucru pentru un client caruia i-a disparut businessul nu este o solutie, pentru ca peste trei luni situatia lui nu se va imbunatati."
La fel ca bancile, firmele de leasing trebuie sa constituie provizioane in cazul rescadentarii finantarilor, ceea ce le va reduce profiturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO