Bănci și Asigurări

Firmele de leasing vor raporta rau-platnicii la BNR

03.11.2009, 23:17 69

Companiile de leasing vor raporta incepand cu anul viitorclientii cu restante la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a BNR sispera ca astfel se va reduce numarul rau-platnicilor.
CRB este organismul BNR care gestioneaza informatii privindexpunerile bancilor mai mari de 20.000 de lei fata de un singurdebitor, iar din 2010 va primi informatii si de la companiile deleasing. Piata leasingului va trece anul acesta de un miliard deeuro, in conditiile in care anul trecut a depasit 4,8 mld.euro.
"Raportarea la CRB este un pas foarte bun, care trebuia facut acummulti ani. Vom vedea exact ce datorii au clientii si care estecomportamentul lor de plata, iar cei cu intarzieri vor fi pastratiin baza de date timp de sapte ani. Clientii vor fi presati astfelsa plateasca la timp, altfel le va fi foarte greu sa accesezefinantari noi", a declarat Peter Demmer, directorul general al VBLeasing, una din companiile de top zece de pe aceasta piata.
In ultimul an firmele de leaisng s-au confruntat cu o crestererapida a clientilor cu restante, din cauza problemelor delichiditati pe care le au companiile, principalii lor clienti. Dateoficiale cu privire la ponderea restantelor in aceasta piata insanu exista. Majoritatea firmelor de leasing au trecut la recuperareabunurilor finantate in cazul clientilor ale caror datorii nu maiputeau fi reesalonate, la nivelul pietei numarul bunurilorrecuperate fiind de peste 10.000 de unitati. In principal, estevorba de masini si autovehicule comerciale, aceasta fiindprincipala linie de business a finantatorilor.
In anii trecuti piata de leasing a inregistrat cresteri de douacifre, dar si o inmultire a cazurilor de frauda, avand in vedere camulti finantatori urmareau in special cresterea cotei de piata, iaranaliza riscului clientului era de multe ori superficiala. Inprimul semestru piata de leasing a scazut cu 74%, pana la 777 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO