Bănci și Asigurări

Firmele nu au încredere în creşterea economiei şi nu iau credite

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andra Oprescu

09.09.2014, 00:07 376

Numărul rapoartelor eliberate de Centrala Riscului de Credit (CRC) la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali a scăzut cu 7% în iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 96.000 de rapoarte.

CRC este organismul specializat al BNR care agregă informaţiile despre creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci.

„Companiile nu se  simt stimulate să investească, să extindă capacitatea de producţie, din cauza creşterii economice ezitante. Nu numai că firmele nu iau credite, dar multe companii mari au lichidităţi pe care nu le folosesc. În ceea ce priveşte companiile mici, acestea nu prea se califică pentru credite”, afirmă analistul Aurelian Dochia.

Clienţii verificaţi la CRC sunt în general companii,  persoanele fizice fiind de obicei verificate la Biroul de Credit. Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns corelat cu cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit. 

Spre comparaţie, numărul solicitărilor transmise de bănci la Centrala Riscului de Credit depăşea pragul de un milion în perioada de boom a creditării, de dinainte de 2008. Totuşi, faţă de luna iunie, numărul de solicitări a fost în creştere, fiind eliberate cu aproximativ 7.000 de rapoarte mai mult.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre cererea de credite, evoluţia creditelor corporate în luna iulie 

- ce spune Aurelian Dochia despe creditele pentru persoane fizice 

 numărul de interogări adresate de bănci la CRC pentru a verifica noii clienţi faţă de iulie 2007

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO