Bănci și Asigurări

Firmele rămân fără lichidităţi şi apar mai multe refuzuri la plata prin bănci

Firmele rămân fără lichidităţi şi apar mai multe refuzuri la plata prin bănci

Cristian Ionescu, country manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia al Coface: De la un termen mediu de plată de 60 de zile, am ajuns la termene de 90-120 de zile pentru decontarea facturilor. Este primul semnal că lucrurile vor începe să se deterioreze prin intermediul falimentelor.

Autor: Mihaela Claudia Medrega

19.01.2012, 00:03 971

Comportamentul de plată al firmelor s-a înrăutăţit în a doua jumătate a anului trecut şi incidenţa instrumentelor de plată refuzate a crescut, în timp ce majorarea termenelor de încasare a creanţelor indică o potenţială creştere a numărului falimentelor, potrivit lui Cristian Ionescu, country manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia al Coface, unul din principalii jucători din piaţa de recuperare a creanţelor.

"S-a înregistrat o creştere a incidentelor de plată în ulti­mul trimestru din 2011. Sumele încă se colectează, dar există în­târ­zieri mari la plată. Trendul este îngrijorător. În prezent recu­perăm 70% din creanţe. De la un termen mediu de plată de 60 de zile, am ajuns la termene de 90-120 de zile pentru de­con­tarea facturilor. Este primul semnal că lucrurile vor în­ce­pe să se deterioreze prin intermediul falimentelor. Vedem probleme de lichiditate şi la companii de dimensiune medie şi mare", a spus Ionescu.

Conform indexului de plăţi Coface, numărul de incidente de plată a crescut în ultimul trimestru de anul trecut la 160, valoarea incidentelor a urcat la circa 14 mil. lei, iar valoarea nerecu­perată a urcat la aproximativ 8 mil. lei. Datele agregate ale BNR indică însă o diminuare a sumelor refuzate la plata cu instrumente de debit în luna noiembrie, sub 500 mil. lei.

Coface a menţinut calificativul privind riscul de ţară pentru România la "B", clasă de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac.

În perioada ianuarie 2010 - noiembrie 2011 expunerea la risc a Coface în România a crescut cu peste 300%, la 700 mil. euro, iar portofoliul de asiguraţi a crescut cu 150%. Numărul solicitărilor de asigurare a crescut în 2011 cu 50% comparativ cu 2010, a mai spus Ionescu.

El anticipează că anul 2012 va fi greu pentru economia românească, într-un context european sumbru, cu recesiune în zona euro şi restrângerea creditului pe fondul recapita­lizării băncilor străine prezente pe piaţa locală. Creşterea PIB anticipată de Coface pentru 2012 este de 1-1,5%.

În acest an ar urma să se înăsprească din nou condiţiile de finanţare din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc, în viziunea Coface.

Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante (peste 14%). Iar băncile din zona euro, afectate de criza datoriei suverate, deţin 72% din activele bancare româneşti, şi ar putea să fie constrânse să-şi reducă semnificativ expunerea având în vedere noile cerinţe impuse la nivel european. Ori băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile-mamă din cauza insuficienţei depozitelor (raportul dintre împrumuturi şi depozite se ridică la 120%), potrivit Coface. ãDacă s-ar opri robinetul european de credite, ar rezulta un impact major asupra economiilor europene în curs de dezvoltare, care se confruntă adesea cu un sector privat cu datorii valutare masive".

Riscul de refinanţare de la băncile-mamă din Grecia, extrem de vulnerabile, şi ale căror creanţe reprezintă 12% din PIB-ul României, este deosebit de ridicat. ãÎn acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui să se accentueze", în opinia lui Ionescu.

Ce se va întâmpla cu cursul

Cursul leului în raport cu moneda europeană va varia în acest an în intervalul 4,3-4,4 lei/euro, orice ce depăşire a pragului superior urmând să atragă intervenţia BNR, apreciază Iancu Guda, director în cadrul Coface România, Bulgaria şi Slovacia. ãDepăşirea acestui prag va genera presiuni suplimentare în sistemul bancar, care vor forţa ieşirea BNR. Spre exemplu, un curs mai mare de 4,4 lei/euro va conduce la necesităţi de recapitalizare a băncilor străine prezente pe piaţa românească". În 2011, potrivit datelor BNR, cursul mediu al leului în raport cu moneda naţională a crescut de la 4,2099 lei la 4,2379 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO