Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor: Creditele noi acordate de IFN-uri au crescut de trei ori mai mult decât creditele date de bănci, la dobânzi de cel puţin 10 ori mai mari. Aproape jumătate din clienţii IFN-urilor nu au venituri salariale, dar au credite de 2,5 miliarde de lei

29 sep 2017 Autor: Anelis Baciu

Florin Georgescu

„Îndatorarea popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată.“

Creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste rit­mul de creştere al împrumuturilor noi acor­date de bănci, potrivit unei prezentări a prim-vi­ceguvernatorului BNR Florin Georgescu.

Creditele acordate de IFN-uri au luat amploare, în pofida faptului că dobânzile percepute de acestea sunt de cel puţin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor.

Finanţările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei.

„Ritmul de creştere al creditului nou în ca­zul IFN-urilor de 63% în perioada iunie 2016 - iunie 2017 a fost semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat la nivelul băncilor, respectiv 20%, în aceeaşi perioadă. Îndatorarea totală a popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată“, scrie în prezentarea lui Geor­­gescu susţinută la audierea de miercuri din Senat.

Stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 26,4 mld. lei în luna iunie a aces­tui an, adică 11% din totalul cre­ditelor din eco­nomie (bănci şi IFN-uri). Un sfert din finanţările IFN-urilor, echi­va­lentul a 6,5 mld. lei a mers către populaţie.

Dobânzile anuale efective (DAE) per­cepute de IFN-uri trec cu uşurinţă peste pragul de 100% în cazul împrumu­tu­rilor în lei pe un an. Pe de altă parte, în ca­zul băncilor DAE pentru creditele de con­sum în lei se situează la circa 10% pe an.

Concret, pentru un împrumut Pro­vi­dent de 3.000 lei pe 70 săptămâni, ni­velul DAE este de 138,44%. Suma to­ta­lă pe care clientul trebuie să o plă­tească este 5.124,86 lei, adică de aproa­pe două ori valoarea creditului primit. În si­tuaţia unor credite pe termen mult mai scurt, de câteva săptămâni, dobânzile anualizate ale IFN-urilor ajung şi la 7.000%, po­tri­vit cal­culelor BNR.

Avântul luat de finan­ţarea IFN-urilor la do­bânzi foarte mari a de­terminat BNR să ia mă­suri. BNR a decis astfel să majoreze din octom­brie ce­rinţa de capi­tal, pro­por­ţional cu riscurile. Con­cret, IFN-urile care vor acorda cre­dite pe o pe­rioa­dă de cel mult 15 zile la o do­bândă de peste 200% vor fi nevoite să ma­joreze ca­pi­ta­lul cu o sumă egală cu două treimi din valoarea cre­ditului acordat.

Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei împru­mutaţi, IFN-ul trebuie să pună deoparte 67 de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.09.2017

 
Cuvinte cheie:
IFN+uri
, credite
, BNR
, creditare
, Florin Georgescu
, BNR
, dobanzi
, banci
, venituri
, imprumut
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide