Bănci și Asigurări

Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR: Nicio creştere suplimentară a PIB-ului nu este de dorit dacă ea aduce dezechilibre macroeconomice

Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR: Nicio...

Autor: Roxana Rosu

27.10.2017, 15:08 664

Nicio creştere suplimentară a PIB-ului nu este de dorit dacă ea aduce dezechilibre macroeconomice, iar menţinerea stabilităţii este un element esenţial pentru o economie emergentă, în procesul de convergenţă cu pieţele dezvoltate, a spus Florin Georgescu, prim viceguvernator al BNR, într-o prezentare susţinută în cadrul conferinţei "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă".

În opinia lui, beneficiile aduse de aderarea la UE nu pot fi obţinute în lipsa unui mix sănătos de politici economice interne.

”Promovarea unor politici anti-ciclice este obligatorie: derapajele în zona fiscală sau de venit nu pot fi combătute prin politici monetare sau macroprudenţiale”.

În continuare, Florin Georgescu atrage atenţia că este esenţială menţinerea stabilităţii macroeconomice în paralel cu creşterea economiei. Practic,  PIB-ul României s-a triplat aproape între 2002 şi 2008 ( de la 49 mld.euro la 142 mld.euro), dar în acelaşi timp deficitul de cont curent a crescut de aproape patru ori, de la 3,3% la 13,8%

”Dezechilibrele macro au fost accentuate pe plan local de policitile fiscale pro-ciclice şi de politicile legate de venituri”, a menţionat oficialul BNR.  El susţine că stimularea fiscală, inclusiv majorarea salariilor din sectorul public, a fost principalul factor care a dus la cererea excesivă, urmat de ajustări dureroase atunci când a izbucnit criza.

Creşterea economică din România nu a fost întotdeauna un fenomen lin, ci mai degrabă volatil, ratele de circa 8% de dinainte de 2008 fiind urmate de o corecţie profundă, de -7,1%, în 2009.

Aderarea la UE s-a dovedit un eveniment benefic pentru România, având în vedere că PIB per capita, calculat ca procent din media puterii de cumpărare la nivel european, a crescut cu 20 de puncte, de la 39% în 2006 la 59% în 2016.  Dar convergenţa nu s-a realizat pe tot teritoriul României, în Bucureşti creşterea fiind de 47 de puncte, iar în zonele de nord-est şi sud-vest de doar 10 puncte.

Florin Georgescu deţine funcţia de prim-viceguvernator şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BNR din 2004. Între 1992 şi 1996 a fost Vice Prim-Ministru şi ministru de Finanţe în guvernul condus de Victor Ponta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO