Bănci și Asigurări

FMI aprobă planul Ucrainei de a naţionaliza cea mai mare bancă

FMI aprobă planul Ucrainei de a naţionaliza cea mai...

Autor: Ştefan Stan

19.12.2016, 15:46 428

Şeful FMI a primit cu braţele deschise decizia guvernului Ucrainei de a naţionaliza cea mai mare bancă ucraineană, marcând intervenţia ca un ”pas important” în stabilizarea economiei de după război, scrie FT.  

Christine Lagarde, directorul FMI, care este în prezent anchetată în Franţa în legătură cu un caz de fraudă, a spus că un bailout pentru PrivatBank de către Kiev ar putea asigura o stabilitate a operaţiunilor băncii, având în vedere rolul sistemic din sistemul financiar ucrainean al băncii.

PrivatBank are peste o treime din depozitele private din Ucraina şi 20% din tot sectorul bancar din ţară. 

Cel mai mare creditor privat din Ucraina, PrivatBank, a fost declarat insolvent luni. Reprezentanţii guvernamentali au spus că singura metodă pentru a-i proteja pe cei 20 de milioane de clienţi este de a aduce banca sub controlul statului, scrie Reuters.

Banca Centrală a Ucrainei a anunţat că PrivatBank şi a reuşit să îşi îndeplinească programul de recapitalizare şi că 97% din finanţările corporate au mers către acţionarii băncii. De la 1 decembrie, capitalul băncii a rămas la 5,65 de miliarde de dolari.

”Suntem siguri că naţionalizarea băncii este singura cale pentru a o salva şi de a salva banii clienţilor şi sistemul nostru financiar”, a anunţat Banca Centrală a Ucrainei. 

Banca Centrală a spus că Ucraina este pregătită să susţină PrivatBank cu lichiditatea care este necesară, adăugând că nu vede procesul de naţionalizare ca un impact major asupra nivelului actual de inflaţie.

Foştii acţionari ai PrivatBank au ajuns la un acord pentru a restructura creditele plătite în interiorul grupului până la 1 iulie anul viitor, potrivit băncii centrale. Ministrul de finanţe a spus că banca va fi vândută odată ce este înapoi pe picioare.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO