Bănci și Asigurări

FMI: Băncile-mamă au tăiat 2,2 mld. euro din finanţarea fiicelor din decembrie până în iulie

FMI: Băncile-mamă au tăiat 2,2 mld. euro din...

Autor: Razvan Voican

24.10.2012, 12:56 916

Liniile de finanţare furnizate de băncile străine subsidiarelor din România s-au redus într-o manieră ordonată şi moderată în perioada decembrie 2011 – iulie 2012, de la 20,3 mld. euro la 18,1 mld. euro, o anumită accelerare a procesului de tăiere a fondurilor fiind înregistrată în iulie, potrivit unui raport al FMI.

În urma scăderii finanţărilor de la băncile-mamă cu 2,2 mld. euro într-un interval de şapte luni, volumul rămas a ajuns să reprezinte 89,2% din totalul consemnat la sfârşitul lui 2011.

Cât priveşte cele nouă bănci mari care au participat la acordul Viena din 2009 privind menţinerea portofoliilor pe România - Erste Bank,Raiffeisen International, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank – FMI notează că expunerile totale ale acestora au scăzut în primele şase luni ale acestui an de la un vârf de 101,3% atins la sfârşitul lui 2011 prin raportare la situaţia din martie 2009 luată ca bază de raportare în acordul amintit, până la 94% din acelaşi volum – stabilind un minim record.

„Unele bănci şi-au redus expunerea totală la mai puţin de 80% din baza de raportare”, arată raportul FMI, fără a preciza despre care bănci este vorba.

De asemenea, FMI arată că din martie 2009 şi până în iunie 2012 expunerea celor nouă grupuri bancare faţă de instituţii non-financiare din România a scăzut constant, ajungând la un minus de 16%.

Tăierea liniilor de finanţare în valută de la băncile-mamă explică încercarea mai multor bănci de a se orienta spre creditarea în lei. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a anunţat recent decizia strategică de a acorda credite garantate (ipotecare şi de nevoi personale) numai în lei, iar alte bănci încearcă să-şi îmbunătăţească ofertele de finanţare în moneda naţională.

„Continuarea procesului de deteriorare a mediului din sectorul financar, incluzând creşterea creditelor neperformante şi obţinerea unor profituri slabe, ar putea determina unele bănci-mamă să-şi reducă sprijinul pe termen lung acordat subsidiarelor, lăsându-le să depindă în mai mare măsură de finanţarea locală”, arată autortii raportului.

FMI consideră că sistemul bancar românesc este protejat de riscul unei reduceri abrupte a finanţărilor de la băncile străine datorită faptului că aproape 70% din liniile deschise au maturităţi mai lungi de un an. Totuşi, peste 21% din liniile respective sunt pe termen de până la şase luni. Indiferent de scadenţă, BNR a sesizat că multe linii ajunse la maturitate nu mai sunt prelungite, fenomen care a contribuit inclusiv la întreţinerea unei presiuni constante de depreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO